19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Preokret! Mađari počeli točiti gorivo kod nas! Čitateljica: Kod nas je sada gorivo jeftinije!

2 min read
Nije rijetkost ni u Mađarskoj da mali poduzetnici kupe automobil 'na poduzeće', a tada on nije privatni i u njega se ne može točiti gorivo po povlaštenoj cijeni.

Prva benzinska pumpa preko granice je u Belom Manastiru, potom Suljošu, Bilju… Da se ne lažemo, nema gužvi, nema baš ni mađarskih vozila, ali govore nam čitatelji s područja Baranje kako pojedini Mađari sa ‘službenim vozilima’ toče gorivo u Hrvatskoj, što je bilo izraženije i na povratku s mora. Naime, od srpnja na ovamo, Mađarska je za službena i poslovna vozila dokinula povlaštenu cijenu goriva, a njihova tržišna je danas viša od naše.

Povlaštena cijena goriva od 1,20 eura ostala je važeća u Mađarskoj samo za osobna vozila, za privatna vozila, vozila koja glase na ime i prezime. Službena i poslovna vozila od kraja srpnja, početka kolovoza, plaćaju tržišnu cijenu. Ta cijena se mijenja stalno, kao i kod nas, a u ovom trenutku je iznad hrvatskih prilika. U Mađarskoj se toči za oko 2 eura po liri, 1,99… To je blizu 15 kuna po litri, dočim je kod nas, uz intervencije Vlade RH, cijena na oko 1 i pol euro, na 11,19 kuna za litru benzina.

Nije rijetkost ni u Mađarskoj da mali poduzetnici kupe automobil ‘na poduzeće’, a tada on nije privatni i u njega se ne može točiti gorivo po povlaštenoj cijeni.

U Baranji, kaže nam jedna čitateljica, nije vidjela osobito veliki broj mađarskih vozila kako toče gorivo, ali tomu razlog nalazi u činjenici da je u pograničnom području i manji broj onih koji imaju službena vozila.

– Istina je za cijenu. Ona je sada kod nas povoljnija. Mađarima je gorivo za službena vozila skuplje, po tržišnoj cijeni. Ni ne znam svaki puta koliko stoji, ali znam da je jako blizu dva eura po litri. Vidjelo se dosta automobila na povratku s mora kako toče kod nas, oni vozači koji voze službena vozila. A sada, da ih viđam u Baranji…!? Ne baš. Koliko čujem, izraženije je u Podravini. Onamo se Mađari spuste i toče gorivo. Ima i ovdje slučajeva, ali manje – kazala je za OsijekExpress.com čitateljica iz Zmajevca.

Foto: Pixabay (ilustracija)