25. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Broj prvašića u Osijeku raste drugu godinu u nizu! Upisan cijeli jedan novi razred!

2 min read
Osječke osnovne škole danas u razrede primaju 27 učenika prvih razreda više nego prošle godine. To su praktički dva školska razreda, jedan sigurno!

S obzirom da su školski razredi danas nešto manji nego u ranijim vremenima, tvrdnja iz naslova o tome kako je upisan cijeli jedan novi razred učenika prvih razreda u osnovnim školama u Osijeku možda i ne stoji sasvim. Jer, upisana su praktički dva nova razreda! I to drugu godinu u nizu!

Dok cijela Hrvatska u ukupnom broju, a sukladno podatcima koje imaju otprije 14 i 8 godina u Zavodu za statistiku, odnosno ovogodišnjim procjenama u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, bilježi ukupan pad broja učenika i broja prvašića, Grad Osijek je ove godine upisao više.

Osječke osnovne škole danas u razrede primaju 27 učenika prvih razreda više nego prošle godine. To su praktički dva školska razreda, jedan sigurno!

Godinu prije podatci Osječko-baranjske županije pokazuju upis 46 prvašića više nego ’20. godine na razini OBŽ. Trendovi koje pamte tablice DZS-a i MZO-a otprije 14 i 8 godina se preokreću.

Rast uz Osijek imaju još jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Zagrebu.

– U pozitivnom smo porastu, imamo dva prva razreda po 18 učenika. Imamo 20 učenika nego prošle godine. I uveli smo jednosmjensku nastavu, a po želji učenika i roditelja. Sada djeca imaju prilike poslijepodne provoditi vrijeme u slobodnim aktivnostima – kazala je ravnateljica OŠ Cvjetno, u koju je Grad Osijek uložio 20 milijuna kuna na dogradnju, čime su djeca rasterećena odlaska u Čepin.

– Neizmjerno me raduje što cijeli Osijek ima 27 prvašića više. Možemo biti zadovoljni i ponosi i vjerovati u nastavak trenda. Želim im sretan početak obrazovanja, a svima starijim učenicima želim sretan povratak u školske klupe – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dodajući kako ulaganja u obrazovanje i djecu moraju biti prioritet…

– Čak 11 od 20 osnovnih škola u Osijeku ide u jednosmjensku nastavu. Imamo idejne projekte za proširenja, za energetsku obnovu… Osiguravamo produženi boravak, prehranu, asistente u nastavi, čak i u vrtićima. Nastavljamo ulagati u škole… – nizao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Foto: Grad Osijek (screenshot)