14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz ljekarni se povlači jedna serija popularnog lijeka protiv kašlja!

1 min read
A o čemu je riječ? S lijekom je sve u redu, može se iščitati iz objave...

– Tvrtka Oktal Pharma d.o.o., predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Bronchostop Trio oralna otopina, obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serije 2F0785 navedenog lijeka – stoji danas na mrežnim stranicama HALMED-a, uz napomenu kako se povlačenje provodi do razine ljekarni.

A o čemu je riječ? S lijekom je sve u redu, može se iščitati iz objave…

– Povlačenje se provodi zbog pogrešno navedenih uputa za doziranje u odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na vanjskom pakiranju lijeka (kutiji). Na vanjskom pakiranju lijeka trenutačno je navedeno sljedeće “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan”, dok je ispravan navod “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan” – navodi HALMED i nastavlj…

– Pogrešna uputa bit će zamijenjena ispravno navedenim uputama za doziranje na vanjskom pakiraju nakon čega će predmetna serija lijeka biti vraćena u promet.

– Lijek se izdaje bez recepta. U prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije – zaključuju iz HALMED-a.

Foto: Google Street View (screenshot)