25. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječko-baranjska županija prepustila svoj dio HNK Gradu Osijeku!

1 min read
Županije se, rečeno je, neće odmah povući i iz financiranja HNK-a, odnosno svog dijela, već će to činiti postupno, u sljedećih nekoliko godina. Do 1.1.'26. Grad Osijek će u cijelosti sam financirati HNK u Osijeku.

Osječko-baranjska županijska skupština danas je prepustila svojih 50% osnivačkih prava u osječkom HNK-u gradu Osijeku.

Do sada su u jednakim omjerima ‘ravnali’ kazalištem, ‘hramom kulture’ u Osijeku, ali je ovom odlukom HNK postao isključivo gradski. Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, odluku je pojasnio izjednačavanjem statusa kazališta s ostalim nacionalnim kućama u zemlji.

Naime, u svim drugim gradovima nacionalne kazališne kuće su gradske, dok je jedino u Osijeku ta institucija bila u osnivačkim ‘udjelima’ podijeljena između Grada i Županije. Anušić je smatrao kako će praksa s jednim osnivačem omogućiti lakše i kvalitetnije funkcioniranje HNK-a u Osijeku.

Županije se, rečeno je, neće odmah povući i iz financiranja HNK-a, odnosno svog dijela, već će to činiti postupno, u sljedećih nekoliko godina. Do 1.1.’26. Grad Osijek će u cijelosti sam financirati HNK u Osijeku.

Županija je lane i ove godine za HNK dala 12,8 milijuna kuna, što je 70% ukupnog iznosa za javne potrebe u kulturi. Isti iznos dao je i Grad, razumije se. A sada će ta županijska sredstva biti usmjerana u projekte na području kulture, osječki Muzej likovnih umjetnosti, primjerice…

Foto: OBŽ (screenshot)