21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kako je Osječanin ‘postao’ – šukundjed kralja Ujedinjenog kraljevstva? ‘Napredovao’ je nakon svoje smrti!

3 min read
Poklopilo se dosta toga, zar ne? Vidjet ćete...

Charles III novi je kralj Velike Britanije. Šukununuk Osječanina von Tecka na prijestolju je nakon jučerašnje smrti kraljice Elizabete II. Kako je osječki Vojvoda to ‘postao’, šukundjed kralja? Naravno, prvo je morao postojati on pa tek onda potomci, ali je zapravo Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck ‘napredovao’ ozbiljno tek nakon svoje smrti 1900. godine.

Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck oženio je sestričnu kraljice Viktorije, Mary Adelaide od Cambridgea, poznatu i kao Debelu Mary. Bila je to ulaznica u kraljevsku britansku obitelj za ovog rođenog Osječanina, plemića po ocu, ali ne i po majci, sukladno čemu je svojedobno lišen plemićkih privilegija, kao dijete bračnih partnera nejednakog društvenog statusa. Tako se ‘mladić s osječke kaldrme’, rođen 27. kolovoza 1837. godine našao u situaciji kojom će ravnati još niz situacija i okolnosti, a njegovo stablo proširiti do britanske krune.

Kćerka našeg Osječanina i Debele Mary, također Mary, spletom okolnosti postala je zaručnica, kasnije i žena budućeg kralja Georga V., a jedno od njihovo djece, točnije George VI, bio je otac jučer preminule kraljice Elizabete II. Dakle, naš je Osječanin njezin pradjed.

A Elizabeta, rođena kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka, kasnije kralja Georga VI i kraljice Elizabete, kraljica je postala naslijedivši oca, a koji je kraljem postao nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII.

Bilo je to 1952. godine, tada je Elizabeta II postala kraljica, praunuka Osječanina. Naš Osječanin već je 52 godine bio pokojni, ali je ‘napredovao’ u britanskoj kraljevskoj lozi.

Poklopilo se dosta toga, zar ne?

Na kraju, Osječanin, Vojvoda od Tecka, udovac je postao u svojoj 60. godini. Umro je 1900. u Beču u bordelu, navodno, a tijelo je preneseno u tajnosti u London. To je službeno mjesto smrti.

– Prigodom posjeta Osijeku, 15. ožujka 2016. godine, tada princ od Walesa, sadašnji kralj Charles III. sreće se s geneaološkom istinom koja se sastoji u činjenici da je njegov daleki predak, točnije šukundjed, stanoviti Franz von Teck rođen u Osijeku 27. kolovoza 1837. godine. Podatak je to koji su znali tek rijetki prije nego što je na engleskoj Wikipediji, prije nekoliko godina, Charlesov šukundjed naveden kao slavna osoba rođena u Osijeku. Tajnovitost ovoga podatka, kojega je sigurno znala britanska kraljica Elizabeta II. već 1972. prilikom svoga posjeta Slavoniji, sastojala se u činjenici da se ranije službeno navodilo kako se kraljevski slavni predak rodio u Beču. Svojom ženidbom za sestričnu tadašnje kraljice Viktorije, četiri godine stariju kraljevnu Mary Adelaide od Cambridgea, naš vižljasti Osječanin osigurao je svoje mjesto u povijesti – stoji zapisano na Wikipediji.

Kao i ovo…

– Živeći iznad svojih mogućnosti, bračni par se pred vjerovnicima jedno vrijeme morao skloniti bijegom u Europu. Voljom kraljice Viktorije, njihova kći Mary prvo se zaručila za kraljevića Alberta Victora, a nakon što je on iznenada umro od upale pluća, postala je, opet kraljičinom intervencijom, zaručnicom njegova brata i budućeg kralja Georgea – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija)