25. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Podvarijanta: Za ‘Omikron’ znate, kao i za BA.4 i BA.5… Sada se širi i BA.4.6!?

2 min read
Britanska, naime, Agencija za sigurnost zdravlja navodi kako je u tjednu 14. kolovoza podvarijanta BA.4.6 činila 3.3% tamošnjih pozitivnih testova. Do danas se proširila na 9%.

BA.4.6 je podvarijanta omikron varijante virusa Sarc-CoV-2, uzročnika Covida-19. I već neko vrijeme se ubrzano širi SAD-om, a sada je stigla i u Veliku Britaniju, piše N1, prenoseći ScienceAlert.

Britanska, naime, Agencija za sigurnost zdravlja navodi kako je u tjednu 14. kolovoza podvarijanta BA.4.6 činila 3.3% tamošnjih pozitivnih testova. Do danas se proširila na 9%. Također, i američki podatci tamošnjeg Centra za kontrolu i prevenciju bolesti govore o 9% nedavnih slučajeva. Varijanta je identificirana i drugdje u svijetu.

Nije potpuno jasno kako se podvarijanta BA.4.6 pojavila, ali moguće je da se radi o takozvanoj rekombinantnoj varijanti, piše N1, pojašnjavajući da se rekombinacija događa kada dvije različite varijante virusa zaraze istovremeno jednu osobu. Slična je varijanti BA.4, ali ipak nosi mutaciju na šiljastom proteinu na površini virusa. Nadalje, ta mutacija, R346T, povezuje se s izbjegavanjem imunološkog odgovora, što znači da je virusima s tom mutacijom lakše izbjeći antitijela stvorena cijepljenjem ili ranijom zarazom, dodaje N1, zaključujući kako zaraze ‘Omikron’ varijantama općenito rezultiraju manje ozbiljnom bolešću, da se isto može očekivati i za BA.4.6.

– Sveučilište u Oxfordu navodi da oni koji su primili tri doze originalnog Pfizerovog cjepiva stvaraju manje antitijela kao odgovor na BA.4.6 varijantu u odnosu na BA.4 ili BA.5, što je zabrinjavajuće jer daje naslutiti da bi cjepiva protiv Covida mogla biti manje efikasna u borbi protiv BA.4.6. Sposobnost ove podvarijante da izbjegne imunološki odgovor mogla bi se ipak nešto umanjiti novim bivalentnim booster cjepivima koja napadaju konkretno omikron podvarijante, uz originalnu verziju SARS-Cov-2 virusa. S vremenom će to postati jasnije – piše N1, zaključujući kako cjepiva, svakako, i dalje nude najbolju zaštitu.

Foto: Pixabay (ilustracija)