4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novi susret Osječana s ljudima iz Ukrajine, koji su Osijek odabrali kao mjesto za život!

2 min read
Susret pod nazivom "Živjeti u Osijeku", održat će se 22. rujna s početkom u 17 sati.

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, zajedno sa Zakladom Friedrich Ebert po drugi puta u caffe baru Peppermint u Osijeku organizira druženje građana Osijeka s ljudima iz Ukrajine koji žive i rade u Osijeku. Susret pod nazivom “Živjeti u Osijeku”, održat će se 22. rujna s početkom u 17 sati.

– Nastavljamo s druženjem i podrškom, gradimo prilike da građani Osijeka pokažu solidarnost i gostoprimstvo prema ljudima iz Ukrajine, koji već par mjeseci žive u našem gradu i okolici. Pridružite nam se na kavi, čaju ili drugom bezalkoholnom piću po izboru i sudjelujte u razgovoru i izgradnji mreže solidarnosti – najavljuju iz DKolektiva i dodaju…

– Na ovaj način želimo ljudima iz Ukrajine dodatno približiti grad Osijek i život u njemu, pružiti pomoć i
podršku, dati priliku za stjecanje novih prijateljstava i ponuditi informacije iz svakodnevice. Stoga dođite i
razgovarajte, družite se, pružite ili potražite podršku, podijelite svoje probleme i nade, upoznajte nove
prijatelje. Veselimo se susretu s Vama! – zaključuju u pozivu.

Sudjelovanje, mole iz DKolektiva, prijavite do danas, 20.09.2022. putem prijavnog obrasca na priloženom linku https://forms.gle/esAYgri9qUrHmcVbA .

Podsjećamo, prvi se susret dogodio u početku rata u Ukrajini. Uvodno su se tada svima obratile Lejla Šehić Relić ispred DKolektiva, Blanka Smoljan ispred Friedrich Eberta te Natalija Tomkiv ispred Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva Lesja Ukrajinka Osijek. A onda je druženje moglo početi. U manjim grupama, uz moderatore, prevođenje gdje je bilo potrebno…

– Sviđa im se kako ih je Osijek prihvatio. To su, zaista, svi rekli. I zahvaljuju. Istina, u situaciji u kakvoj su bili i jesu, njihova očekivanja nisu bila velika, ali je sve što ih je dočekalo iznad svih njihovih prethodnih želja – kazala je za OsijekExpress.com Lejla Šehić Relić, direktorica DKolektiva.

– Što kažu, kakav im je Osijek grad? Lijep. Odličan. Možda malo malen onima koji dolaze iz većih gradova, ali ne nalaze u tome problem – zaključila je.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)