1. listopada 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Stigli novi niskopodni autobusi! Radić: Uskoro ih dolazi još! Za komforniji, bolji i zdraviji prijevoz…

2 min read
Autobusi su sastavni dio ranije najavljenog i u provedbi projekta obnove i zanavljanja prometne infrastrukture u Osijeku, a novih 7 samo je početak obnove flote GPP-a.

U Osijek je danas stiglo 7 novih niskopodnih autobusa. Na Trgu Ante Starčevića predstavili su ih gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, a uz njih je bio i župan OBŽ Ivan Anušić.

Autobusi su sastavni dio ranije najavljenog i u provedbi projekta obnove i zanavljanja prometne infrastrukture u Osijeku, a novih 7 samo je početak obnove flote GPP-a.

– Vrijednost ovih autobusa je 16,9 milijuna kuna. Uskoro dolazi još 6 poluniskopodnih autobusa, tako da će cijela ova investicija i cijela nova flota od 13 autobusa stajati oko 32 milijuna kuna. Od toga je 82% financirano sredstvima Europske unije, iz Kohezijskog fonda, a ostalih 18% osječka gradska tvrtka, GPP. Izuzetno mi je zadovoljstvo što ćemo imati ove nove autobuse – počeo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dodajući zašto je važno zanavljanje opreme GPP-a…

– GPP ima 32 autobusa, motori su na Euro II, II i IV (dizel nap.a.), što je štetno za okoliš, imaju dosta kilometara, a novi dolaze s Euro VI motorima. Prijevoz će s novim autobusima biti bolji, komforniji, zdraviji… – dodao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Čestitam Gradu i gradonačelniku, na svemu što se čini i radi, a radi se puno. Razvijamo se i Osijek postaje i jest centar istoka Hrvatske, obuhvaćajući pritom sve segmente gospodarstva i društva – nastavio je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

– Svjedočimo velikom projektu koji se financira iz europskih sredstava. Do sada smo u cijeloj zemlji u 9 gradova dodijelili 70 milijuna kuna što je velik investicijski ciklus. U Osijeku možemo biti jako ponosni na sve projekte… – nizao je i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Gradonačelnik je istaknuo i modernizaciju tramvajske infrastrukture, podsjetivši kako su u ožujku započeli radovi na obnovi 9,5 kilometara tramvajske pruge, u sklopu kojih će biti izgrađene i 23 tramvajske postaje prilagođene osobama s invaliditetom.

– Riječ je o investiciji od 127 milijuna kuna, koja je dio najvećeg projekta modernizacije osječkog javnog prijevoza, ukupno vrijednog 267 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU fondova u iznosu od gotovo 200 milijuna kuna, a ostatak novca osiguravaju Vlada Republike Hrvatske i Grad Osijek – dodao je gradonačelnik Radić.

Foto: GPP, Tomislav Bubalo, Facebook (screenshot, ustupljeno za objavu)