5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Fucsh o 11.000 praznih mjesta na fakultetima: Bujanje studijskih programa i 1.000 maturanata manje!

2 min read
A među onima s najvećim brojem prijava prvog prioriteta na jesenskom roku bila je i Edukacijska rehabilitacija (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti osječkog Sveučilišta).

Prekjučer smo pisali o tome kako je na fakultetima u Hrvatskoj i poslije drugog upisnog roka, jesenskog roka, ostalo oko 11.000 praznih mjesta. I o tome se, gostujući u radijskoj emisiji HRT-a, oglasio ministar Radovan Fuchs.

Naime, uskoro će u Saboru biti rasprava i prihvaćanje konačnog prijedloga Zakona o visokom obrazovanju i znanosti, a najveća je novost, piše HRT, da će se sveučilišta, odnosno fakulteti, financirati programskim ugovorima, ili jednostavnije – prema rezultatima, najavio je Radovan Fuchs u emisiji HRT-a ‘A sada Vlada’.

– Intencija je podizanje kvalitete visokog obrazovanja i znanosti, da se uskladimo s onim što su druge zemlje napravile, da mlade školujemo u kategorijama izvrsnosti za zanimanja budućnosti i da znanstveni instituti budu ukorak sa svim institutima – kazao je ministar, piše HRT.

A onda je na red stiglo i pitanje 11.000 praznih mjesta. Fuchs je kazao kako s jedne strane imamo – ‘bujanje studijskih programa na sveučilištima ili veleučilištima tako da imamo ogroman broj programa koje ne upisuje nitko’, a s druge strane ‘pad broja studenata uvjetovan padom nataliteta pa smo imali tisuću maturanata manje, nastavlja HRT.

– Želimo da studijski programi ne prolaze samo ‘senatsku’ dozvolu nego i potvrdu Agencije za znanost i obrazovanje da to ima smisla. Novim zakonom svi ovi programi, bilo na veleučilištima, sveučilištima, javnim ili privatnim morat će proći akreditaciju… – nastavio je, među ostalim, Fuchs.

Podsjećamo…

Pošto su provedena oba upisna roka, za ovu akademsku godinu ostala su nepopunjena 10.792 upisna mjesta na preddiplomskim i integriranim studijskim programima, objavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje, dodajući preciznije kako je u jesenskom roku bilo 779 studijskih programa i 14.797 upisnih mjesta, a nakon prijave 5.746 kandidata i stečenog prava upisa njih 4.005, nepopunjena su ostala spomenuta 10.792 mjesta. To je nakon oba upisna roka – konačna brojka!?

Najpoželjniji su za upis bili Gluma na Akademiji dramske umjetnosti, Poslovna ekonomija (stručni) na Ekonomskom fakultetu te Promet na Fakultetu prometnih znanosti, sve na zagrebačkom Sveučilištu. A među onima s najvećim brojem prijava prvog prioriteta na jesenskom roku bila je i Edukacijska rehabilitacija (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti osječkog Sveučilišta).

Foto: Youtube (screenshot)