19. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Popis otkriva više od toga koliko ima katolika… U ‘penziji’ nas je puno, radimo kratko… Do kada tako?

1 min read
Više možete pogledati na izvorniku.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Analizirajući podatke popisa stanovništva, nacija se bavila brojem katolika u zemlji, Srba u Vukovaru…, a ‘ispod radara’ je prošao podatak kako 22% stanovništa ima iznad 65 godina, a najveću udio čine osobe od 60 do 64. Upravo to analizirali su iz N1. U TNT-u su razgovarali s Predragom Bejakovićem s Instituta za javne financije. On ne vidi druge za mirovinski sustav, već da Hrvati počnu raditi – duže.

– …uspjeh je da danas živimo duže, ali naravno da to ima nekakve negativne posljedice, povećanje za izdavanje za mirovinske rashode. Moramo bit svjesni da je mirovinski sustav ključno ugrožen i da moramo težiti očuvanju stabilnosti – rekao je Bejaković, dodajući…

– …moramo raditi duže.

– U Hrvatskoj se relativno rano odlazi u mirovinu…, muškarci s 33 godine staža, žene s 31 godinom, dok je zakonska dob za umirovljenje sa 40 godina staža osiguranja. Muškarci odlaze sa 63 godine, žene još ranije… – ističe Bejaković, nagašavajući kako radimo razmjerno kratko, ali dugo koristimo mirovinska prava.

A onda…

– Očuvati mirovinski sustav je jako složeno, ali mislim da je Hrvatska u stanju to napraviti. Jednostavno moramo raditi. Hrvati rano odlaze u mirovinu, a dugo koriste mirovinska prava… – kazao je Bejaković.

Više možete pogledati na izvorniku.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)