18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Prijeti li nam nestašica piva? I još 7 drugih proizvoda?

2 min read
Od svih njih, možda će vam najmanje nedostajati slanutak, najviše pivo. Ne daj Bože te nestašice, posebno ne piva, jel'?

Poskupljenja nisu jedini problem. Covid-19 i rat u Ukrajini poremetili su globalno tržište, sukladno čemu prijete i nestašice pojedinih proizvoda. Eat this donosi listu i razloge za nestašicu pojedinih proizvoda, prenosi N1.

Od svih njih, možda će vam najmanje nedostajati slanutak, najviše pivo. Ne daj Bože te nestašice, posebno ne piva, jel’?

Slanutak – glavni sastojak humus bi mogao doživjeti pad zaliha od čak 20%. Jer, rat u Ukrajini spriječio je usjeve i izvoz iz Rusije i Ukrajine, dočim su se Australija i Meksiko suočili s vremenskim problemima

Kukuruz – ispitivanja polja kukuruza na srednjem zapadu pokazala su kako su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padalina. Amerikanci imaju manje prinose. Manjak kukuruza znači manjak žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Proizvodi od rajčice – nepovoljni vremenski uvjeti mogli bi dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi rajčice postanu puno manje ne dostupni, što uključuje kečap, umak za tjesteninu…

Pivo – ugljični dioksid jedan je od ključnih sastojaka u porizvodnji piva, a opskrba ovim plinom je nestabilna. Proizvođači piva bore se i s nestašicom limenki.

Smrznuta pizza – ugljični dioksid ključni je sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, jer koristi se kao rashladno sredstvo za očuvanje okusa i teksture smrznutih proizvoda. Proizvođači pizze sočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva.

Maslinovo ulje – Španjolska i Italija se oporavljaju od teškog ljeta, ljetnih temperatura, suše… Procjenjuje se da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španjolskoj mogla pasti za 25 do 30%. U Italiji između 20 i 30%.

Čokolada – proizvođač slatkiša Hershey objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaa, a potražnja raste.

Puretina – predviđa se nestašica puretine, prvenstveno zbog epidemije ptičje gripe.

Foto: Pixabay (ilustracija)