26. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novi trik za roditelje! Kako uspavati uplakanu bebu u 13 minuta!

2 min read
Nakon što dijete zaspi trebali bi sjediti s njim u naručju otprilike osam minuta i tek tada polako ga položiti u krevetić, napisali su znanstvenici u časopisu Current Biology.

Autorica studije o uspavljivanju djece Kumi Kuroda, s japanskog znanstvenog instituta, kao i tim znanstvenika, razvili su metodu uspavljivanja uplakanog djeteta u 13 minuta. U istraživanju je sudjelovalo 21 dijete i njihove majke, a znanstvenici su pratili kako djeca reagiraju u četirima situacijama: kada ih majka drži u naručju dok se kreće, kada sjedi, dok djeca leže u krevetiću i kada se kolijevka blago ljulja.

Zaključili su da bi roditelji djecu trebali nositi priljubljenu uz tijelo otprilike pet minuta i kretati se laganim tempom, bez naglih pokreta. Nakon što dijete zaspi trebali bi sjediti s njim u naručju otprilike osam minuta i tek tada polako ga položiti u krevetić, napisali su znanstvenici u časopisu Current Biology.

Rezultati istraživanja pokazuju da su se uplakana djeca smirila i njihovi otkucaji srca usporili nakon 30 sekundi kada se majka kretala s njima u naručju. Sve su bebe prestale plakati, a skoro polovica ih je zaspala.

Ako su majke odmah uspavanu djecu položile u krevetiće, više od trećine ih se probudilo za 20 sekundi. Ako su djeca spavala nekoliko minuta prije nego što su ih položile u krevetiće, manje su se budila. Sličan smirujući efekt vidljiv je u korištenju kolijevke koja se ljulja ili dječjh kolica.

Međutim, smirivanje djece dok majka sjedi, polaganje u krevetić i okretanje ili naglo zaustavljanje majke tijekom kretanja s djetetom nisu pozitivno utjecali na njihovo uspavljivanje i njihov se puls čak ubrzao.

Znanstvenici kao zanimljivost navode da kretanje nekoliko minuta pomaže spavati samo ako djeca plaču, nije efektivno ako su djeca već mirna.

Kuroda smatra da bi reakcija beba bila jednaka bez obzira na to tko ih čuva, ali napominje da njihove rezultate treba potvrditi opsežnijim istraživanjem.

Foto: Pixabay (ilustracija)