18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO Lisica sinoć ‘navratila’ u samo središte Osijeka! U blizini hotela, na promenadi…

1 min read
Takvi prizori nisu rijetkost u drugim dijelovima grada, napose rubnim, ali ovako svakako čudi, jer lisica se morala 'provući' do centra s prilične udaljenosti, barem prijeći Pješački most i prošetati promenadom.

Urednik Radio Osijeka Davor Lončarić podijelio je sinoć na Facebooku nesvakidašnji prizor u samom središtu Osijeka, u neposrednoj blizini hotela, na promenadi.

Do središta grada ‘navratila’ je sinoć lisica.

Takvi prizori nisu rijetkost u drugim dijelovima grada, napose rubnim, ali ovako svakako čudi, jer lisica se morala ‘provući’ do centra s prilične udaljenosti, barem prijeći Pješački most i prošetati promenadom.

Video je Lončarić objavio u večernjim satima, oko 1 sat, a na povratku s HeadOnEasta, kako piše.

– Lisice ne napadaju, odnosno nisu opasne. Normalno je da dolaze u naselja jer su znatiželjne ili gladne. Lisice se ne mogu tako dobro prikriti kao kune ili lasice jer su velike, a i ne skrivaju se previše od ljudi, pogotovo ako su mlade. Vidjeti lisicu trebao bi biti uobičajeni prizor jer divlje životinje jesu dio grada. U Hrvatskoj se od 2011. godine uspješno provodi oralna vakcinacija lisica te nema potrebe za strahom od bjesnoće. Prijavljivati se trebaju jedino životinje čudnog ponašanja, a ne sama njihova prisutnost. Lisice se često približe stambenim objektima jer ih netko hrani ili ima nezaštićenog otpada, no rijetko će se približiti čovjeku – o lisicama pišu Prijatelji životinja na svojoj mrežnoj stranici.

Video možete pogledati OVDJE.

Foto: Davor Lončarić, Facebook (screenshot)