29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Borzan javlja: Gotovo je! Uvodi se USB-C u jesen ’24. godine! Jedinstveni punjač!

2 min read
Istaknula je Borzan i kako se u EU proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11 tisuća tona elektroničkog otpada.

Iz Ureda hrvatske i osječke europarlamentarke dolazi danas priopćenje o uvođenju jedinstvenog punjača za sve mobitele i razne ‘gadgete’… – Biljana Borzan je danas u Europskom parlamentu ispunila obećanje! Nakon više od deset godina, EU konačno uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje USB-C, stoji u uvodniku priopćenja.

– Moja prva rasprava na ovu temu bila je 2013. kada je Hrvatska tek ušla u Europski parlament. Prema mom istraživanju, čak 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje jedinstvenog punjača za male uređaje – rekla je u svom govoru Biljana Borzan, dodajuči kako je zbog agresivnog lobiranja proizvođača malih uređaja prijedlog bio na ledu tako dugo vremena, a zaživio je upravo na inzistiranje Europskog parlamenta.

Parlament je uspio i proširiti popis uređaja za koje se uvodi jedinstveni punjač. U jesen 2024. mobiteli, slušalice, tipkovnice, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igrače konzole će sve imati isti punjač. Nakon toga će se uvesti i za laptope i slične uređaje.

Istaknula je Borzan i kako se u EU proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11 tisuća tona elektroničkog otpada.

– Ne možemo više trošiti i bacati kao da imamo tri planeta na raspolaganju. Ovaj prijedlog je veliki doprinos održivijoj potrošnji i u korist je i potrošača i okoliša – zaključila je, navodi se u priopćenju.

Foto: Instagram (screenshot)