29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Spomenik palom domobranu odlazi na restauraciju! Stoji tu od ’96. godine…

2 min read
Podignut je u spomen palim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića.

– Spomenik palom domobranu ide na restauraciju, u tijeku je skidanje spomenika… – javili su jutros iz Grada Osijeka, dijeleći i nekoliko fotografija demontaže spomenika.

– Na inicijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti, a u suradnji Muzeja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, danas je u Parku kralja Držislava u Osijeku napravljena demontaža Spomenika palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije, u svrhu restauracije. Spomenik će biti prevezen u Zagreb u Ljevaonicu pri Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, gdje će biti obavljen proces restauracije i konzervacije. Na spomeniku će biti učinjeno nekoliko restauratorskih zahvata u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom – javila je i Osječko-baranjska županija.

– Radovi će trajati do 30.11.2022., kad se spomenik vraća u Osijek. Zamišljeno je da se spomenik vrati na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava – dodaju iz Županije.

Inače…

Spomenik palom domobranu načinio je Robert Frangeš Mihanović. Podignut je u spomen palim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića. Od 1898. godine do 1945. bio je u današnjem Perivoju kralja Tomislava. Vraćen je u park ’96. godine, ali u Park kralja Držislava, gdje je i danas.

Dva mjeseca trajat će otprilike restauracija, ali ga se neće odmah vraćati, budući da nas tada očekuju zima i niske temperature, a i prijedlog je konzervatora da ga se vrati upravo u spomenuti Park kralja Tomislava, na izvornu poziciju.

Ništa nije vječno. Ono što vidite zeleno, nije lijepa patina. To su štetni oksidi. Spomenik ima tanku stijenku i postoji opasnost od propadanja.

Izvorna lokacija spomenika je na ‘ćošku’ ‘Parka kulture’ i Europske Avenije…

Usput, spomenik je bio metom vandala 20-ih godina prošlog stoljeća, jer smatralo ga se spomenikom monarhije. Čak se razmišljalo u jednom trenutku ‘otopiti ga’.

Foto: Grad Osijek (screenshot)