29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Položili prisegu za hrvatsko državljanstvo u Osijeku: Ukrajinci, Rusi, Talijani…

1 min read
„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“

-Danas, 7. listopada u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske održano je svečano polaganje prisege povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, temeljem odredbi Zakona o hrvatskom državljanstvu, za 12 stranih državljana i državljanki iz: Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije, Talijanske Republike, Ruske Federacije i Ukrajine – javljaju iz policije.

– Postupak davanja svečane prisege osobe koja stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem propisan je odredbama Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege, koji je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 108/21. i stupio na snagu 14. listopada 2021. godine. Sukladno Pravilniku, tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:

 „Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj“ objašnjava policija postupak i dodaje:

– Nakon Hrvatske himne u svečanoj prigodi, Branimir Korov voditelj Službe za državljanstva i statusna pitanja stranaca Policijske uprave osječko-baranjske iskreno je čestitao svima koji su stekli hrvatsko državljanstvo te uputio nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo.

Foto: PU OBŽ