19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mađarska na granice raspoređuje pukovniju ‘graničnih lovaca’! Građani nakon obuke dobivaju oružje!?

1 min read
Inače, između Mađarske i nas, kao i Mađarske i Srbije, na granici je postavljena žičana ograda, a koju, dodaje Jutarnji, Mađari planiraju podići za još jedan metar.

Susjedna zemlja Mađarska, do čije granice od Osijeka ima jedva 40-ak kilometara, na granice dovodi pukovniju koju čine građani koji žele loviti migrante koji iz Srbije ili Hrvatske ulaze u njihov prostor.

Građani koji čine pukovniju prolaze obuku od četiri tjedna, a potom dobivaju pištolj, bojevu municiju, palicu, papreni sprej, lisice i naočale za noćno promatranje, piše Jutarnji list, dodajući kako ua Mađarskoj službeno nose naziv ‘granični lovci’. Jutarnji dodaje, nakon obuke imaju dozvolu za pucanje pa i ubijanje ukoliko je potrebno.

U pitanju su lovci na migrante za što Mađarska provodi jaku kampanju, piše nadalje Jutarnji. Žele ukupno angažirati oko 4.000 lovaca, a do sada ih imaju već 2.000. Od njih 2.000 već ih je 800 potpisalo ugovore s policijom, a rade za smještaj, hranu i oko 8.000 kuna mjesečne plaće.

Kandidati dolaze, piše Jutarnji, iz svih slojeva društva. Ima onih koji se oduvijek željeli postati policajci, ali u tome nisu uspjeli, zatim dolaze avanturisti, mrzitelji stranaca… Mađarske vlasti brane projekt tvrdnjom kako na ovaj način žele rasteretiti pripadnike vojske i policije.

Inače, između Mađarske i nas, kao i Mađarske i Srbije, na granici je postavljena žičana ograda, a koju, dodaje Jutarnji, Mađari planiraju podići za još jedan metar.

Foto: Pixabay (ilustracija)