16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bez maski, stižu gripe i prehlade! Stručnjaci savjetuju…

2 min read
Cijepljenje se preporuča svima, a posebno rizičnim skupinama.
gripa prehlada djevojka

Ukidanje obveze nošenja zaštitnih maski i mjera obaveznog distanciranja utjecat će na povrat uobičajenih virusnih respiratornih infekcija i gripe, upozoravaju medicinski stručnjaci. Pretpostavlja se da Hrvati mogu očekivati virus gripe A H3N2, kojim je u Australiji zaraženo 90.000 ljudi do početka lipnja, a u prvih mjesec dana zabilježena je gotovo polovica ukupnog broja slučajeva prijavljenih tijekom cijele sezone 2020. godine, piše Dnevnik.hr.

Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu navodi da možemo očekivati veći broj blaže oboljelih, što znači da teške bakterijske komplikacije i upale pluća uzrokovane virusom gripe ne bi trebale biti tako učestale kao u nekoliko sezona prije pandemije.

Nadalje, Tešović je građanima preporučio da slijede preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih medicinskih društava, od kojih je najvažnija ona o cijepljenju koje se posebno preporuča osobama koje pripadaju u rizične skupine, odnosno osobe s kroničnim komorbiditetima i kroničnim bolestima dišnog i krvožilnog sustava, dijabetičari i pretili, bez obzira na dob, te trudnicama i osobama starijim od 65 godina. Naravno, cijepljenje se preporuča svima, pa tako i mlađim i zdravim osobama i djeci.

Važnost cijepljenja naglašava se radi razornog učinka koji gripa može imati. Naime, moguće su teške komplikacije, povećani rizik od srčanog udara, moždanog udara i upale pluća, piše Dnevnik.hr.

Foto: Pixabay (arhiva, ilustracija)