8. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Policija u HNK-u u Osijeku izložila i Čaruginu krasopisom pisanu kaznenu prijavu iz 1923. godine!

2 min read
- Posebno je interesantna kaznena prijava iz 1923. godine u to vrijeme pisana krasopisom u Našicama, kojom se Jovan Stanisavljević Čaruga tereti za 6 zločina grabežnog umorstva, 15 razbojstava, 1 silovanje i 1 lažno predstavljanje (tadašnji nazivi kaznenih djela).

– Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku otvorilo je 14. listopada izložbu pod nazivom “Čaruga – crno na bijelo” koju građani mogu pogledati tijekom ovoga tjedna – javlja policija i dodaje…

– Zanimljivost je da je izložba pripremljena u suradnji sa Službom prevencije Ravnateljstva policije i Policijskom upravom osiječko- baranjskom na način da je uz pomoć Državnog arhiva u Osijeku i Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom iz Zagreba, prikupljena arhivska građa samog tijeka pretkaznenog i kaznenog postupka protiv Jovana Stanislavljevića Čaruge, a koja datira iz vremena početka 20. stoljeća.

– Posebno je interesantna kaznena prijava iz 1923. godine u to vrijeme pisana krasopisom u Našicama, kojom se Jovan Stanisavljević Čaruga tereti za 6 zločina grabežnog umorstva, 15 razbojstava, 1 silovanje i 1 lažno predstavljanje (tadašnji nazivi kaznenih djela).

– Pozdravne govore tijekom otvaranja izložbe održali su: intendantica HNK Osijek Dražena Vrselja, knjižničarka Muzeja Slavonije iz Osijeka Marina Vinaj i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber. Povučena je i paralela s profilom počinitelja ove vrste kriminaliteta danas te je zaključeno da unatoč trendovima i dinamici kriminaliteta, ako analiziramo fenomenološke i etiološke čimbenike, možemo zaključiti da i dalje počinjene teških kaznenih dijela, uglavnom najčešće čine muške osobe mlađe životne dobi (prosječna starosna dob 28 godina), sklone recidivu i udruživanju u kriminalne skupine.

– U Republici Hrvatskoj u prvih osam mjeseci 2022. godine izvršeno je 5303 teške krađe, 7132 krađe, 380 razbojništva, 80 razbojničkih krađa i 22 ubojstva – zaključuju.

Foto: PU OBŽ (screenshot)