28. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Obavijest vlasnicima plovila unutarnje plovidbe: Brisat će se plovila iz upisnika ako…!

2 min read
- Brisanje plovila provest će za ona plovila, za koje vlasnici ili oni koji koriste plovila, nisu do 2. srpnja 2022. godine ažurirali potrebne podatke o plovilima.

– Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u studenom ove godine provest će postupak brisanja objekata, odnosno, plovila unutarnje plovidbe iz postojećih upisnika, po službenoj dužnosti – javljaju iz ministarstva i dodaju…

– Brisanje plovila provest će za ona plovila, za koje vlasnici ili oni koji koriste plovila, nisu do 2. srpnja 2022. godine ažurirali potrebne podatke o plovilima.

– Naime, vlasnici plovila unutarnje plovidbe bili su pozivani da do navedenog datuma, u nadležnim lučkim kapetanijama – u Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru, podnesu zahtjev za usklađenje podataka.

– Podsjetimo, usklađivanje podataka preduvjet je za integraciju podataka u zajednički upisnik, odnosno, za uspostavu jedinstvenog elektronskog upisnika pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe Republike Hrvatske, a za što je stvoren temelj stupanjem na snagu novog Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda.

– Popis 6.517 objekata/plovila upisanih u postojeće upisnike, a za koje nisu ažurirani potrebni podaci, objavljen je na internetskoj stranici Ministarstva na slijedećoj poveznici https://mmpi.gov.hr/more-86/popis-objekata-unutarnje-plovidbe-ciji-podaci-nisu-uskladjeni-s-odredbama-zakona-o-plovidbi-i-lukama-unutarnjih-voda/23151.

– Iako se u najvećem broju slučajeva radi o nedostatku podatka o osobnom identifikacijskom broju vlasnika, nedostatku opunomoćenika za vlasnike koji više nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i sl., na sve objekte unutarnje plovidbe čiji vlasnici do navedenog roka nisu dostavili potrebne podatke, a koji se na nalaze na navedenom popisu, primijenit će se odredbe Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda, odnosno, brisanje po službenoj dužnosti.

– Ponovni upis plovila moći će se provesti temeljem zahtjeva vlasnika, a uz predočenje dokumenta i isprava koji su osnova za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti – zaključuju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)