29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku: Konferencija o razvoju održivog turizma u europskoj Amazoni!

4 min read
Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta, istaknuo je da se Projekt potpuno uklapa u želje Ministarstva, a to je ravnomjeran razvoj kontinentalnog turizma.

U Osijeku, u restoranu Projekt 9 na rijeci Dravi, danas (19. listopada 2022. godine) održana je Konferencija projekta „Amazing Amazon of Europe“, odnosno „Odgovorna zelena destinacija – europska Amazona“. Prezentirana su postignuća u projektu kojim su financijska sredstva Europske unije uspješno iskorištena za razvoj održivog turizma na području duž rijeka Mure, Drave i Dunava, predstavljene mogućnosti za privatne i javne organizacije da se pridruže turističkim proizvodima Amazone Europe (Biciklistička staza Amazon of Europe, River Journey i Amazing Moments), a raspravljalo se i o trendovima održivog turizma, izazovima s fokusom na potrebe suvremenih turista i pružatelja usluga, ulozi turističkih pratećih usluga i mogućnostima međunarodnog brendiranja i marketinga za uspješno funkcioniranje održivog turizma, mogućnostima za umrežavanje dionika i druge teme. U poslijepodnevnim satima u Eko centru Zlatna greda održat će se festival koji obuhvaća biciklističke ture, promatranje divljih životinja i druge programe.

– Područje „europske Amazone“ prostire se na više od milijuna hektara izvanrednih prirodnih i kulturnih krajolika. U projekt je uključeno pet zemalja koje se nalaze u rezervatu biosfere Mura, Drava i Dunav i povezuju Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Projekt okuplja 15 partnera-organizacija koje „voze“ u istom smjeru, odnosno razvoju cikloturističkih ruta. Osječko-baranjska županija je već prepoznata kao cikloturistička destinacija sa više od 240 kilometara biciklističkih staza, a ovdje razvijamo još dodatnih 1.250 kilometara – rekla je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ. Dodala je da povedba ovog trogodišnjeg projekta traje do 31. prosinca ove godine.

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta, istaknuo je da se Projekt potpuno uklapa u želje Ministarstva, a to je ravnomjeran razvoj kontinentalnog turizma.

– Slavonija i Baranja, kao i sve naše županije koje imaju izlaze na rijeke imaju veliki potencijal u riječnom i biciklističkom turizmu te spoju aktivnog turizma i sjajne gastronomskom ponude koju možemo naći osobito na ovom području. Oko 30 posto teritorija Hrvatske nalazi se u Naturi 2000, bilježimo veliki napredak u našim nacionalnim parkovima u smislu povećanja posjetitelja, čiji se broj gotovo udvostručio, a koji kontroliramo te ne nanosi daljnju štetu prirodi. To su nam veliki aduti jer turisti traže autohtono i održivo, pa i po brojkama vidimo da u kontinentalnim županijama, iako je mali njihov udio u ukupnom turizmu Hrvatske, imamo porast posjeta – rekao je Štefičar.

Dinko Pešić je podsjetio da je Zeleni Osijek kao udruga za zaštitu prirode i okoliša, zajedno s  ostalim okolišnim udrugama, bio među prvima inicijatorima proglašenja rezervata biosfere Mura, Drava i Dunav.

– Drago mi je da je proglašen taj rezervat biosfere u svih pet zemalja čime je postao najveće riječno zaštićeno područje u Europi, a prigodno je nazvan „europska Amazona“. Osim što je zaštićeno prirodno područje, to nam je i ogroman brend na čijem temelju se mogu razvijati različiti proizvodi, usluge, programi ekoturizma, turizma baziranog na prirodnim i kulturnim resursima koje dijelimo u svih pet zemalja. Udruga Zeleni Osijek više od 20 godina radi na tomu i začetnici smo ekoturističkih programa na ovom području, od Eko centra Zlatna greda, programa promatranja životinja, veslanja kanuima, bicikliranja, edukacija, škola u prirodi i drugim programima koji su u službi razvoja kontinentalnog turizma, ali i valorizacije svih kulturnih i prirodnih resursa koji se nalaze na tom zajedničkom području – kazao je Pešić.

Zdravko Koznic, suosnivač Iskrive – Instituta za razvoj lokalnih potencijala iz Slovenije, koji je glavni partner projekta, podsjetio je na dosadašnji tijek Projekta; od početka prije sedam godina i donošenja deklaracije o prvom na svijetu petdržavnom biosfernom rezervatu te nadgradnji s projektima Bike trade i Amazing. – Naglasak ove Konferencije bit će na tomu da pokažemo dosadašnje rezultate i motiviramo nove ponuđače različitih usluga i turističkih paketa da se uključe u zajednički brend. Na taj način i oni će lakše konkurirati na tržištu, a uz korištenje programa UNESCO-a destinacija može postati i svjetski prepoznata – naglasio je Koznic.

– Projekt se odnosi na ulaganja u turizam, odnosno cikloturizam, a Osječko-baranjska županija je već prepoznata na karti Europe po razvoju cikloturizma, pa nam dolazi puno gostiju, a izgradili smo više od 240 kilometara biciklističkih staza, što nam puno znači. Kroz ovaj projekt je uloženo više od tri milijuna eura, od čega je dio u Osječko-baranjskoj županiji za rute uz Dunav i Dravu te prema Somboru. Naša Baranja se prvenstveno razvila u tom smislu, a gosti su željni takvog turizma. Oni žele vidjeti naše prirodne i kulturne ljepote, kojih je puno, a korist imaju i naši ponuđači privatnog smještaja, kao i mali OPG-ovi. Zato Osječko-baranjska županija pozdravlja ovakve projekte jer su bitno vezani za turizam, ali i naše gospodarstvo. Čestitam svim projektnim partnerima i očekujem nove uspješne zajedničke projekte – poručila je predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić.

Tekst i foto: OBŽ