25. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku 5. međunarodna znanstvena SST konferencija

2 min read
Nadzorni i programski odbor konferencije okupio je preko 80 uglednih znanstvenika iz oko 20 zemalja. Izlaganja svih prihvaćenih recenziranih radova održat će se u okviru sekcija, a radovi će biti objavljeni u zborniku radova. Također, održat će se različite radionice i predavanja.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ove je godine domaćin i organizator pete po redu međunarodne znanstvene konferencije “International Conference on Smart Systems and Technologies 2022“ (SST 2022).

Svečanome otvorenju konferencije, koja se održala u srijedu u Hotelu Osijek, nazočio je i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo što se u Osijeku održava još jedna SST konferencija. Naglasio je i važnost ovoga područja ističući kako su nove tehnologije ono čemu teži i Grad Osijek.

– IT sektor nam je iznimno važan, osobito kada govorimo o gospodarstvu. Imamo dosta najava ulaganja investitora u nove proizvodne pogone, koji se također bave najnovijim tehnologijama. To je je naša strateška odrednica i zbog toga nam je FERIT posebno važan. Velika većina investitora koja dolazi u Osijek, uz kontakt s gradskom upravom žele kontakt i s FERIT-om kao nositeljem kvalitete i izvrsnosti u ovom području. FERIT sa svojim razvojnim i istraživačkim potencijalom, kao i s kadrovima koji su prijeko potrebni na tržištu rada, ima dovoljno kapaciteta za pružanjem potpore investitorima koji dolaze – poručio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Konferencija će trajati do 21. listopada, a cilj joj je istraživačima i stručnjacima omogućiti platformu za razvoj i širenje znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja pametnih sustava i tehnologija, ponajprije u području elektrotehnike, računarstva, komunikacijskih tehnologija, automatike, robotike, ali i svih drugih interdisciplinarnih područja i primjena.

Nadzorni i programski odbor konferencije okupio je preko 80 uglednih znanstvenika iz oko 20 zemalja. Izlaganja svih prihvaćenih recenziranih radova održat će se u okviru sekcija, a radovi će biti objavljeni u zborniku radova. Također, održat će se različite radionice i predavanja.

Konferenciju svake godine podržavaju renomirane znanstveno-stručne organizacije iz područja elektrotehnike i računarstva poput: IEEE Region 8, IEEE Croatia Section (Computer Chapter, Communications Chapter, Systems, Man and Cybernetics, Reliability Chapter), International Council on Large Electric Systems – CIGRÉ, Croatian National Committee, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, uz sponzorstvo niza renomiranih tvrtki. Također, koorganozatori konferencije ove godine su FER Zagreb, FOI Varaždin i SFSB Slavonski Brod.

Tekst i foto: Grad Osijek