26. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku potpisani ugovori za jedinstvenu stipendiju u Hrvatskoj – ”Najbolje za najbolje”!

2 min read
Studenti mogu ostvariti do 27 tisuća eura tijekom studiranja!

U osječkom Kulturnom centru u četvrtak je potpisano 11 ugovora za gradsko-poduzetničke stipendije ,,Najbolje za najbolje”.

Riječ je o jedinstvenoj stipendiji u Hrvatskoj koja predstavlja težnju Grada Osijeka i poduzetnika okupljenih u Osijek Softver City da mladi ljudi iz Osijeka i cijele Hrvatske izaberu osječko Sveučilište te nakon studija ostanu raditi u Osijeku. Na taj se način ujedno želi zadovoljiti potreba poduzetnika za visoko kvalificiranom radnom snagom.

– Ovih 11 ugovora pokazuje da je pilot projekt uspio, da u Osijeku postoji interes studenata, ali i tvrtke koje su voljne stipendirati studente od prve godina studija. Grad Osijek će takve tvrtke i studente poduprijeti s 300 eura mjesečno – poručio je Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika.

– S ovim pokazujemo da je Osijek zaista grad studenata i mladih, ali i grad dobrih i kvalitetnih poduzetnika. Zajedničkim snagama želimo učiniti sve što možemo da Osijek bude grad izvrsnosti te prepoznat, ne samo u Hrvatskoj već i šire, po kvalitetnom obrazovanju i snažnom gospodarstvu, pogotovo u području novih tehnologija – istaknuo je Vulin i dodao kako su u proračunu ove godine osigurana sredstva za 66 stipendija.

– I u sljedećoj će godini biti osigurana sredstva za dovoljan broj studenata, s tim da već od travnja planiramo započeti ozbiljniju kampanju promoviranja ovoga programa. Cilj nam je da najbolji studenti iz Osijeka ostanu ovdje studirati, ali i da oni izvan Osijeka ili Hrvatske dođu studirati u Osijek te ostanu raditi nakon završetka studija – kazao je Vulin.

Mihael Tomić, predsjednik Osijek Software Citya, podsjetio je kako je cijela ideja započela unazad nekoliko godina kada su razmišljali na koji način zadržati ili privući mlade studente od prve godine studija.

– Došli smo do ovog koncepta stipendija koje smo zajedno s Gradom i realizirali. Same tvrtke su izuzetno zainteresirane. Osim ovih 12 tvrtki koje su prijavljene na portalu najzanaj.osijek.hr, imamo još zainteresiranih tvrtki koje su u procesu odabira. Izuzetno im je drago vidjeti ove studente koji će imati priliku učiti od najboljih, i biti najbolji – kazao je Tomić.

Stipendije su inače namijenjene redovnim studentima koji su upisali prvu godinu fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a koji trenutno studiraju na fakultetima deficitarnih zanimanja. To se konkretno odnosi na Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku, Odjel za matematiku i Studijski program Informatologija na Filozofskom fakultetu Osijek.

Kroz ove stipendije studenti u pet godina studiranja mogu osigurati do 27.000 eura, dok studenti medicine mogu osigurati do 32.400 eura u šest godina studiranja.

Mjesečni iznos se dijeli na Grad Osijek, koji stipendira 300 eura, i tvrtku koja stipendira minimalno 150 eura mjesečno.

Za razliku od dosadašnjih gradskih stipendija, ova stipendija nema ograničenje po mjestu boravka, što znači da se mogu prijaviti studenti iz cijele Hrvatske, Europe, ali i svijeta.

Nakon završetka studija, studentima će tvrtka koja ga je stipendirala ponuditi ugovor o zapošljavanju.

Tekst i foto: Grad Osijek