19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Istek moratorija! Cijene poljoprivrednog zemljišta rastu! Stranci ga uskoro mogu kupovati!

2 min read
U odnosu na prošlu godinu cijene su rasle za oko 3% za oranice, oko 9 za livade, a 22% za pašnjake, govori za HRT Marijan Matijević, prokurist tvrtke Ljubek d.o.o. iz Osijeka.

Do lipnja slejdeće godine ostalo je 7 mjeseci. Od tog trenutka će poljoprivredna zemljišta moći kupovati stranci, jednako kao i naši ljudi. U ovom trenutku to mogu činiti jedino s registriranom tvrtkom u Hrvatskoj, a onda im više neće ni to trebati. Jer, istječe desetogodišnji moratorij u kojem nam je bila zadaća okrupniti zemljište i srediti zemljišne knjige. Trećina zemlje je u vlasništvu države, piše HRT, dodajući kako potražnja za poljoprivrednom zemljom raste, ali i njezina cijena.

U odnosu na prošlu godinu cijene su rasle za oko 3% za oranice, oko 9 za livade, a 22% za pašnjake, govori za HRT Marijan Matijević, prokurist tvrtke Ljubek d.o.o. iz Osijeka.

Pa ipak, u Europi je naše zemljište i dalje najjaftinije.

Parcele u Slavoniji su najveće…

– Tržišne vrijednosti su od 3 do 15 tisuća eura, one parcele koje su 3 tisuće eura, radi se o parcelama koje nisu pripremljene za poljoprivrednu proizvodnju, znači zapuštene su – nizao je dalje za HRT Matijević, dodajući…

– Vrhunsko zemljište, nalazi se uz odličnu pristupnu cestu, površine najmanje 10 hektara i pravilnog oblika, znači lagana za obrađivanje. Takve zemljišne parcele postižu cijene od 10 do 15 000 eura.

Načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac govori kako zemljišta kupuju uglavnom naši lokalni poljoprivrednici, OPG-ovci.

Nadalje, piše HRT, stručnjaci ne očekuju navalu stranaca…

– Oni koji su bili zapravo zainteresirani za veće komade zemlje su već kroz tvrtke kupovali ili su već pokupili gotove tvrtke, zadruge ili nešto tako, tako da ovi koji kupuju male površine neće biti neke velike zainteresiranosti, naglasio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

A i država ima pravo prvokupa kod prodaje od strane privatnog vlasnika…

– Zanimljivo je da već svaki osmi hektar državnog zemljišta koji je u koncesiji ili najmu, drže kompanije koje su u stranom vlasništvu. Najviše je takve zemlje u rukama Fortenova grupe – zaključuju s HRT-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)