29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sjajna ‘fora’ iz Unikoma: Mame, tate, bake, djedovi… bit će ‘pod pritiskom’ za Eco City LegOSe!

2 min read
A tko su Zdena Metalac, Janko Organko, Teta Plastika, Teglica Verica i Mirko Papirko. Oni su igračke, maskote, oni su likovi koji će na jednostavan način prenijeti poruke kako odvajati otpad u kućanstvu, čija imena već sugeriraju koji je 'zadužen' za koju vrstu otpada.

Mame, tate, bake i djedovi bit će ‘pod pritiskom’. Da bi djeca dobila Eco City LegOSa, odnosno Zdenu Metalca, Janka Organka, Tetu Plastiku, Teglicu Vericu i/li Mirka Papirka, potrebno je skupiti 5 naljepnica. A naljepnice se dobivaju donošenjem otpada na reciklažno dvorište. Znači, da bi ‘klinci’ skupili igračke, netko će morati počistiti tavan, podrum, dvorište, zajedničke prostorije…

Kada je u pitanju briga o otpadu, razdvajanje otpada, Osijek je odavno ispred svih gradova u Hrvatskoj, Zagreba da i ne govorimo, a sada se ‘letvica podiže’, na način da se novim projektom jača svijest i kod najmlađih Osječanki i Osječana.

Naime, danas su na reciklažnom dvorištu na Jugu predstavljeni projekt i aktivnosti o gospodarenju otpadom i početak spomenute kampanje – Eco City LegOSi, a o istom su govorili direktor Unikoma Igor Pandžić i voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Tihana Škugor.

Grad Osijek i Unikom su dostigli stopu odvajanja otpada od 51,9%, Osijek je Eco City, Osijek ima najljepši park u Hrvatskoj, Sakuntala park, a sve je to ostvareno kroz niz akcija, edukacija i projekata Stoga je Unikom izradio i novi projekt edukacije i prijavio ga na Javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojeng sakupljanja komunalnog otpada objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt Eco City LegOSi ide u vrtiće i osnovne škole, na reciklažna dvorišta, a kako bi se provela sustavna kampanja. Obuhvaćene će biti, dakle, sve ciljane skupine, ali s posebnim naglaskom na najmlađe – djecu.

A tko su Zdena Metalac, Janko Organko, Teta Plastika, Teglica Verica i Mirko Papirko. Oni su igračke, maskote, oni su likovi koji će na jednostavan način prenijeti poruke kako odvajati otpad u kućanstvu, čija imena već sugeriraju koji je ‘zadužen’ za koju vrstu otpada.

– Cilj je educirati najmlađe, ali i sve druge građane, kako bi dodatno osvijestili potrebu odvajanja otpada i podigli u konačnici spomenuti postotak – kazao je direktor Unikoma Igor Pandžić, dodajući da uskoro valja očekivati, s početkom sljedeće godine, aplikaciju koja će pomoći u odvozu i odvajanju otpada, a zvati će se MojUnikom.

– Namjera je podići svijest o tome kako je otpad sirovina – zaključio je Pandžić.

Kampanja je već počela, od prekjučer, od 14. studenoga ’22.

– Ostvarena je suradnja s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti. Oni su u fazi izrade edukativnih radionica i onda krećemo u vrtiće i škole. Tako će djeca na zanimljiv i edukativan način učiti o odvajanju otpada – kazala je Tihana Škugor.

Foto: OsijekExpress.com