20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Potraga za ‘crnom panterom’ suspendirana! Kažu: Ili je otišla preko granice, ili je nije ni bilo…

2 min read
Stručnjaci iz ZOO vrta Palić smatraju da je zvijer, uznemirena potragom, ili vrlo brzo otišla s tog terena, možda čak i preko granice, ili nije ni postojala, dodaje 24sata.

Potraga za leopardom ili jaguarom, ‘crnom panterom’ u Srbiji, obustavljena je! Potraga termovizijskim kamerama, dronovima, ljudstvom…, nije donijela nikakav rezultat. Sve je ostalo, za sada, na nekoliko snimaka, često slabih, ali i dva koja su stručnjacima sugerirala postojanje zvijeri u šumama oko APatina i Sonte, nedaleko granice s Hrvatskom.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog tajnika poljoprivrede za sektor lovstva u Apatinu, kazao je kako je potraga suspendirana, makar postoji mogućnost njezine ponovne aktivacije ukoliko se uprizore novi dokazi o postojanju zvijeri u šumi. Dodaje kako do sada nije pronađen niti jedan novi dokaz, piše 24sata.hr, dodajući njegove riječi kako nikakvi tragovi nisu pronađeni na tlu.

– …pa je logičan zaključak da su pojedina svedočenja i nedovoljno jasna video snimka isuviše ‘klimavi’ dokazi koji bi opravdali dalje angažiranje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme… – govore stručnjaci iz Srbije, prenosi portal Luftika, nastavlja 24sata.hr.

Stručnjaci iz ZOO vrta Palić smatraju da je zvijer, uznemirena potragom, ili vrlo brzo otišla s tog terena, možda čak i preko granice, ili nije ni postojala, dodaje 24sata.

Napokon, stručnjaci ostaju u pripravnosti radi eventualne aktivacije potrage.

Podsjećamo, posljednjih dana je bilo više navodnih viđenja leoparda na području Apatina i Sonte, 30-ak kilometara zračne linije od Osijeka. Pretpostavka je bila da se radi o divljoj zvijeri koja je viđena i ranije, u veljači u Mađarskoj, da je zacijelo i odbjegla u Mađarskoj iz ilegalnog ‘uzgoja’, a gdje je, sjevernije u toj zemlji, prenosili su neki portali, početkom godine bilo i napada na stoku.

Foto: Pixabay (ilustracija)