5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Anušić: Hrvatska je vojska pobjednička i nijedna žrtva nije bila uzaludna!

2 min read
U Vukovaru je obilježena 31. godišnjica stradanja ovog Grada heroja, najtežeg dana u njegovoj povijesti, dana 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon gotovo tromjesečne opsade i razaranja, slomljena njegova obrana.

Građani Hrvatske danas obilježavaju Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U Vukovaru je obilježena 31. godišnjica stradanja ovog Grada heroja, najtežeg dana u njegovoj povijesti, dana 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon gotovo tromjesečne opsade i razaranja, slomljena njegova obrana.

Pripadnici bivše JNA i srpske paravojne postrojbe potpuno su razorili grad te počinili brojne zločine nad civilima i braniteljima. Ubijeno je i poginulo najmanje 2.717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 osoba je protjerano, s tim da je više tisuća Vukovaraca zatočeno u srpskim koncentracijskim logorima, gdje su mnogi ubijeni ili podlegli mučenjima i torturama. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još uvijek se nalaze imena 383 osobe kojima se tada gubi svaki trag.

Središnji dio programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i danas je bila Kolona sjećanja na čijem su čelu bili hrvatski branitelji Vukovara, članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, a slijedile su ih tisuće građana i posjetitelja koji su na taj način došli odati počast žrtvama i gradu Vukovaru. Nakon komemorativnog skupa u dvorištu vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” prošli su ulicama grada sve do Memorijalnog groblja Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u počast svim stradalima te služena sveta misa.

U Koloni su bili mnogi građani iz cijele Hrvatske i inozemstva, predstavnici državne vlasti, Vlade i Hrvatskog sabora, predstavnici županija među kojima je bio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradova, crkveni dostojanstvenici i drugi.

Župan Ivan Anušić danas je s prijateljima i suborcima iz Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac odao počast žrtvama Škabrnje. Naime, istog dana kada je slomljena obrana Vukovara, 18. studenoga 1991. godine, u Škabrnji su pripadnici JNA i četnici okupirali to naselje te počinili pokolj hrvatskih branitelja i civila, uglavnom starije životne dobi, u njihovim domovima i dvorištima. U Domovinskom ratu ubijeno je 86 škabrnjskih branitelja i civila, a šestero ih je poslije rata poginulo od mina.

– Pred nama braniteljima su iznimno teški dani u godini koji vraćaju sjećanja na nadljudske napore kojima smo iz dana u dan odgađali slom obrane Vukovara, Škabrnje, Antunovca pa sve do Osijeka. Koliko god bole sjećanja, ponos je danas ipak veći. Mi smo ti koji su donijeli pobjedu! Hrvatska je vojska pobjednička i nijedna žrtva nije bila uzaludna. To ne smijemo nikada zaboraviti – rekao je župan Anušić.

Tekst i foto: OBŽ