5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pregrize li vam miš visokonaposnku žicu u električnom automobilu, vozilo je za otpis!?

1 min read
Na kraju se, pak, dodaje, kako postoji i dobra vijest.

Malo se toga danas popravlja. Obično se mijenja. A ako se mora promijeniti cijela struktura kablova, pogotovo kod jeftinijih električnih vozila, možemo govoriti o neisplativom popravku. Naime, pregrize li kakav glodavac neku od vitalnih žica na električnom vozilu, troškovi mogu biti veći od 7.000 eura, piše Revija HAK, donoseći odgovor na pitanje – što ako glodavci pregrizu jedan, jedini kabel na električnom automobilu, negdje u blizini baterije ili motora?

Procjena njemačkog Allianz Center for Technology (AZT), kaže kako se ne mogu jednostavno zamijeniti visokonaponski kablovi ako ih kakav glodavac, miš, kuna, štakor… pregrizu. Jer, čak i ako je oštećen samo jedan kabel, obično se mijenja cijela struktura. Troškovi tada rastu i do 7.000 eura, a gdjegod se takav popravak smatra neisplaivim, posebno kod jefitinijih električnih vozila. Tako jedan takav ‘gric’ može značiti i otpis vozila.

Na kraju se, pak, dodaje, kako postoji i dobra vijest. A ta je da je glodavcima jako teško penetrirati u električno vozilo. Jer, većina električnih automobila potpuno je obložena, a visokonaponski kabeli zaštićeni su debelom izolacijom.

Foto: Pixabay (ilustracija)