5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO U Vukovaru otkriven spomenik Kati Šoljić i njenim poginulim sinovima!

2 min read
Kata Šoljić vukovarska je majka koja je u Domovinskom ratu doživjela nezamislivu tragediju izgubivši sva četiri sina, kao i zeta.

Dan uoči obljetnice tragične okupacije Vukovara, na Mitnici u Ulici Bartola Kašića bb otkriven je spomenik Kati Šoljić i njenim sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati koji su 1991. godine poginuli u obrani svog grada.

Spomenik je otkrila akademkinja i dragovoljka Domovinskog rata te pripadnica 4. gardijske brigade HV-a Mirna Šitum, članovi obitelji Šoljić, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda, pukovnik Mirko Čondić i Zdravko Galić te članovi Udruge branitelja Oluja iz Podstrane. Događaju su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zapovjednik obrane grada Vukovara pukovnik Ivica Arbanas, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i njegov zamjenik Mato Lukić te mnogi drugi uzvanici.

Kata Šoljić vukovarska je majka koja je u Domovinskom ratu doživjela nezamislivu tragediju izgubivši sva četiri sina, kao i zeta. Spomenik je rad akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, Udruzi branitelja Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i Općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o njegovu podizanju.

‘Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godina, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.’ – Kata Šoljić, vukovarska „Majka hrabrost“.

Tekst i foto: OBŽ