5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Poljoprivrednicima naknade štete od suše sramotno niske!?

1 min read
Naime, vlažnost u tlu i šteta izračunavaju se prema modelu indeksnog osiguranja. Za HRT iz Croatia osiguranja su pojasnili model...

Suša je žestoko ‘udarila’ na usjeve u ’22. godini. Gotovo je svugdje neizostavno proglašena elementarna nepogoda. Pa ipak, kada su poljoprivrednicima stigli izračuni osiguravateljskih kuća za naknadu štete od suše, iznenađenje nije bilo ugodno. Odštete su sramotno niske, govore poljoprivrednici, piše HRT.

– …procjena osiguranja je grozna, samo 11%, što je nemoguće. Bila je puno veća šteta… – za HRTje rekla Božica Vujanović iz Satnice Đakovačke.

– Povjerenstvo za procjenu štete je donijelo odluku da je na kukuruzu bilo 50 posto, a na soji 60 posto štete – kazala je Iva Ivezić iz Radovanja, kojoj su priznali 5%, nastavlja HRT. 

– To ne znači ništa, to je samo šest metara kukuruza po hektaru. To je sramotno… – nastavlja i Željko Barišić Jaman iz Satnice Đakovačke, a Darko Vujanović još dodaje…

– Zvali smo ih da izađu na teren, oni su rekli da nemaju zašto izlaziti na teren i da se satelitski mjeri vlažnost u tlu.

Naime, vlažnost u tlu i šteta izračunavaju se prema modelu indeksnog osiguranja. Za HRT iz Croatia osiguranja su pojasnili model…

– Nema procjene šteta na terenu već se na temelju dosegnutih razina nedostatka vlage u tlu isplaćuju štete prema unaprijed definiranom postotku… – kazao je Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja u Croatia osiguranju.

A farmeri? Nadali su se novcem od odštete krenuti u sjetvu. A ovako – ‘ćorak’. Troškovi su veliki.

Foto: Pixabay (ilustracija)