5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Upozorenje zbog vjetra! U Osijeku i Slavoniji u utorak mjestimice olujni udari vjetra!

4 min read
Pa ipak, uz također izdani 'žuti alarm', čini se kako bi Osijek i Slavonija mogli bolje proći od ostatka Hrvatske.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je priopćenje za utorak, najavljujući moguće nepovoljne vremenske prilike i promjene. Pa ipak, uz također izdani ‘žuti alarm’, čini se kako bi Osijek i Slavonija mogli bolje proći od ostatka Hrvatske. Iako, na snazi će biti upozorenje zbog vjetra!

– Vrijedi od 22.11.2022 15:00:00 do 22.11.2022 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Žuto. Mjestimice olujni udari istočnog i jugoistočnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom – javlja DHMZ u obliku ‘žutog alarma’ za Osijek i Slavoniju, svih 5 slavonskih županija.

A vrijeme u utorak…?

– Oblačno, kišovito i vjetrovito. Kiša će na Jadranu i u područjima uz njega biti povremeno obilna, a bit će i izraženih pljuskova s grmljavinom, dok se najmanje oborine očekuje na istoku zemlje. U gorskim predjelima bit će susnježice i snijega koji su lokalno mogući i u nizinskom dijelu na zapadu zemlje. Puhat će umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar. Na sjevernom dijelu će prema večeri zapuhati bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu od 8 do 12, a najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu te od 12 do 17 °C duž obale – stoji u najavi.

Što se priopćenja tiče, DHMZ ga je naslovio – U utorak nepovoljna meteorološka i hidrološka situacija…

PRIOPĆENJE

U utorak, 22. studenoga 2022. slijedi još jedna kišna epizoda uz jaki i olujan, ponegdje i orkanski vjetar. Pogoršanje vremena slijedi i ovaj tjedan nakon prošlotjednih mjestimice obilnih oborina te lokalo izraženijih pljuskova i grmljavine praćenih jakim vjetrom, osobito na Jadranu i uz njega.

Kratkotrajno smirivanje vremena u ponedjeljak posljedica je odmicanja ciklone na istok uz kratkotrajno jačanje grebena po visini. Već će se u noći na utorak u Genovskom zaljevu stvoriti nova ciklona koja će se tijekom utorka premještati preko Hrvatske na istok, donoseći pritom najprije veću količinu vlažnog i nestabilnog zraka, a potkraj utorka i u srijedu još hladniji zrak. U noći na srijedu i u srijedu proces ciklogeneze zahvatit će i donji sloj atmosfere, dok će se u višim slojevima našim krajevima približiti duboka termobarička dolina uz stvaranje visinske ciklone sa hladnim zrakom iznad Hrvatske. Do kraja srijede očekuje se postupno smirivanje vremena uz slabljenje ciklone te jačanje sjeverozapadnog strujanja na stražnjoj strani visinske doline.

Kiše će već u utorak ujutro biti na Jadranu i u područjima uz Jadran, a u višem gorju susnježice i snijega. Do kraja dana kiša će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a mjestimice će biti obilna, uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu i uz njega. Lokalno do kraja dana može pasti i više od 100 mm kiše, dok u sjeverozapadnim krajevima više od 30 mm.

Pritom će biti i snijega, osobito u gorskim krajevima, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Gorskom kotaru i više od 10 cm, dok će susnježice, vjerojatno i snijega navečer i u noći na srijedu biti i u nizinama sjeverozapadne unutrašnjosti. S obzirom na premještanje duboke ciklone preko Jadrana te velikih gradijenata u polju tlaka, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu. U utorak najprije treba računati na jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo (brzina vjetra mjestimice veća od 100 km/h), koje će u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku i olujnu buru, a na preostalom dijelu Jadrana i na jugozapadnjak, te na jugu i južni vjetar. Bura će se u noći proširiti i na dio Dalmacije, a u srijedu će vjetar postupno slabjeti. Na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog jakom burom.

Uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja. U skladu s očekivanim opasnim vremenskim pojavama, savjetujemo redovito praćenje vremenske prognoze te osobito upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Hidrološki osvrt na situaciju

Oborina koja je proteklih dana padala već je značajno zasitila tlo i podzemlje u velikom dijelu Hrvatske. Nove oborine, koje se očekuju tijekom noći s ponedjeljka na utorak (21/22. 11. 2022.) i tijekom utorka, mogu lakše uzrokovati površinsko tečenje uslijed smanjene mogućnosti infiltracije vode u tlo.

Najveće količine oborina prognozirane su na Jadranu i područjima uz njega, Gorskom kotaru, Lici i dalmatinskom zaleđu gdje postoji značajna mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Također, ne treba zanemariti niti oborinu koja se očekuje u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje bi, ovisno o razvoju meteorološke situacije, također mogla prouzročiti pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Vodostaji rijeka, koji su zadnjih dana rasli i već dostigli mjere obrane od poplava, neće značajno opasti prije novih oborina. Kako je tlo već zasićeno ono će u manjoj mjeri zadržati novu količinu vode te treba računati na značajniji utjecaj novih oborina na porast vodostaja u rijekama.

Prema današnjim rezultatima prognostičkih hidroloških modela mogući su visoki vodostaji, ali se zasad ne očekuju ekstremni vodostaji. Svakako treba pratiti razvoj situacije i prognozu sljedećih dana, u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama.

Na primjer, hidrološka prognoza vodostaja Save u Jasenovcu od 21. 11. 2022. ukazuje na mogućnost da će vodostaji u Jasenovcu danas ući u redovne mjere obrane od poplava u kojima bi mogli ostati idućih dana. Na vodostaj Save u Jasenovcu, pored same rijeke Save, značajno utječe rijeka Una koja može donijeti znatnu količinu vode iz susjedne BiH.