17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dolazi Tehnicoolum, najmlađima najdraži sajam u Osijeku! Direktor Vukašinović: 40-ak radionica je pred nama!

2 min read
Osječki sajam, gradska tvrtka, ovaj sajam organizira s ciljem poticanja mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanostima iz STEM područja.

Tehnicoolum, kao i uz njega prateći sajam strukovnih zanimanja, održat će se 4. put u Osijeku, ovog vikenda, u petak i subotu, 25. i 26. studenoga, na strelištu Pampas. Osječki sajam, gradska tvrtka, ovaj sajam organizira s ciljem poticanja mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanostima iz STEM područja. A bit će, kao i prethodnih godina, živo i dinamično, uz neizostavnu gužvu, ali sjajnu organizaciju. Plus, što ‘klinci’ izrade na sajmu, ne ostaje na sajmu, već nose sa sobom kući.

– Očekuje nas 40-ak radionica, od robotike, preko dronova, informatike, elektroničkih, digitalnih sklopova, printanja, 3D modeliranja… Koncipirane su tako da raju po 15 minuta, a kako bi sva djeca tijekom dva dana mogla iskusiti sve radionice koje ih zanimaju – kazao je direktor Osječkog sajma, tvrtke organizatora, Alen Vukašinović, dodajući kako su oba dana otvoreni za sve posjetitelje, ali da će prvog dana djeca dolaziti i organizirano sa svojim školama.

– Cilj je da se djeca pronađu u ovim radionicama, a kako bi si tijekom daljnjeg obrazovanja osigurali kvalitetnu egzistenciju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji – nizao je Vukašinović, s kojim se složio je pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Igor Medić.

– Ovakvi sajmovi, namijenjeni tehničkoj i tehnološkoj pismenosti mladih, imaju dugoročne učinke na njihovo obrazovanje – rekao je, kao i da je Grad Osijek uveo dosad najveću stipendiju za studente iz STEM područja, od 450 eura mjesečno.

U sastavu Tehnicooluma je i Sajam strukovnih aktivnosti. Taje je događaj namijenjen učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola. Njima će se predstaviti tvrtke i obrazovne institucije, ovisno o tome nastavljaju li se školovati ili traže zapošljavanje.

Suorganizatori Tehnicooluma su Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Osijek. Pokrovitelji su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a sponzori su Općina Čepin i Ofir d.o.o.

Sajam će se održavati kroz dva dana u vremenu od 10 do 18 sati na Pampasu. Očekuje se 40-tak radionica na temu robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, 3D printanje, dronovi…, a bit će i izložbi dostignuća iz djelokruga rada udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture.

Predstavljanje obrazovnih programa s osobitim naglaskom na strukovna zanimanja na sajmu će prezentirati srednje strukovne škole: Strojarska tehnička škola Osijek, Srednja škola Valpovo, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Obrtnička škola Osijek, Srednja škola Donji Miholjac i Elektro-tehnička i prometna škola Osijek.

Sve izložbe, radionice, satnicu i organizatore, potražite niže u *.pdf dokumentu. A možete pogledati i galeriju fotografija s prethodnog Tehnicooluma.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

popis


Facebook Comments