20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Umirovljenicima dva puta tjedno besplatni treninzi u Sokol Centru!

2 min read
Ciljevi projekta su poboljšanje zdravlja umirovljenika kroz redovnu tjelesnu rekreaciju, edukacija ciljne skupine o važnost vježbanja te intenziviranje socijalizacije među umirovljenicima.

Danas je u Centru Sokol održana konferencija za medije povodom provedbe projekta „Starim zdravo“. Projekt je financiran od strane Grada Osijeka kroz Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga u 2022. godini, a provodi ga Gimnastičko društvo Osijek – Žito uz partnerstvo s Maticom umirovljenika Grada Osijeka.

Ciljevi projekta su poboljšanje zdravlja umirovljenika kroz redovnu tjelesnu rekreaciju, edukacija ciljne skupine o važnost vježbanja te intenziviranje socijalizacije među umirovljenicima.

– Projekt „Starim zdravo“ osmišljen je od strane Gimnastičkog društva Osijek – Žito i ove godine po prvi puta imamo predivnu suradnju s Maticom umirovljenika u Osijeku. Grad Osijek prepoznao je vrijednost projekta i financirao provedbu istog koja se provodi od rujna do prosinca ove godine. Sadržaj je koncipiran na način da umirovljenici dva puta tjedno dolaze na besplatne treninge u Sokol Centar. Također, imamo suradnju i sa Crvenim Križem grada Osijeka kako bi njihovi volonteri pogledali aktivnosti i to znanje mogli prenijeti svojim korisnicima – izjavila je Ivana Maltašić ispred Gimnastičkog društva Osijek – Žito.

Kvalitetnu partnersku suradnju potvrdila je i Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika grada Osijeka.

– Suradnja s Gimnastičkim društvom Osijek – Žito u vidu projekta „Starim zdravo“ nam je odlična. Umirovljenici zaista vole dolaziti u Sokol na treninge jer im je to dobro za zdravlje, posebno kada imaju i stručne trenere koji ih treniraju. Sve to naravno vodi do ljepšeg života u konačnici“

Vrijednost i kvalitetu projekta prepoznao je i Grad Osijek koji financira provedbu projekta „Starim zdravo“.

– Smatram da je ovaj projekt izvrsna aktivacija umirovljenika kroz rekreaciju i kroz njihovo aktivno uključivanje u zajednicu. Projekt je male vrijednosti, ali aktivnosti su pokazale da stvaranjem mreže kroz udruge i institucije, a i same korisnike, stvaramo dobre temelje za buduću EU projektnu aktivnost gdje ćemo sa značajnijim sredstvima zasigurno podići standard i kvalitetu života sa naglaskom na zdravlje, aktivno kretanje i rekreaciju – istaknuo je Romano Kristić, Pročelnik upravnog odjela za socijalnu zaštitu umirovljenika i zdravstva grada Osijeka.

Zadovoljstvo treninzima u sklopu projekta ne skriva ni Ana Vukasović, sudionica projekta.

– Vježbanje mi zaista puno znači jer bi bez toga imala velikih poteškoća pri kretanju. Ja inače ne vježbam samo ovdje, ali sam došla kako bi malo nadogradila svoje vježbe da mogu nastaviti kod kuće trenirati dalje.“

– Preporučila bih sudjelovanje na ovakvim, i sličnim projektima, i drugim umirovljenicima svakako jer na sebi vidim izvrsne rezultate – kroz osmjeh dodaje Eva Mišić, sudionica projekta.

Tekst i foto: GD Osijek Žito