19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Otvorena dionica koridora Vc! Od Osijeka do Belog za 0,00 kuna, od Čepina za 4,00 kune!

2 min read
Otvorenju su nazočili ministrica Nataša Tramišak i ministar Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnici Osijeka i Belog Manastira, Ivan Radić i Tomislav Rob.

Premijer Andrej Plenković otvorio je danas dionicu autoceste A5, dionicu Slavonike, koridora Vc, od Osijeka do Belom Manastira. Spojen je tako i najsjeverniji grad ravnice autocestom sa cijelom Hrvatskom. Slavonika je tako stigla do Belog Manastira, posljednjom dioncom od 24,5 kilometara. Radovi su stajali 443 milijuna kuna, a sada je koridor Vc gotovo u potpunosti u našoj zemlji završen. Upogonjen je tako i najveći most u Hrvatskoj, ne Pelješki, već ovaj preko Drave kod Petrijevaca.

Otvorenju su nazočili ministrica Nataša Tramišak i ministar Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnici Osijeka i Belog Manastira, Ivan Radić i Tomislav Rob.

– Europski koridor koji povezuje Budimpeštu s lukom Ploče u našoj zemlji će, s još posljednjih 5 kilometara, biti dovršen 2024. godine. Ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i gradnja infrastrukture su prioritet ove Vlade… – nizao je premijer Andrej Plenković, dodajući kako su mu drage riječi gradonačelnika Belog Manastira o potpunom povezivanju Baranje s Hrvatskom.

– Reći ću vam kako je to izgledalo prije nekoliko godina kada smo pojašnjavali premijeru da je ovo od silnog značaja za ovo područje, kazavši mu i kako je prethodna Vlada svela ovaj koridor na brzu cestu. Premijer Plenković je prihvatio inicijativu, shvatio problematiku i potrebu i sada stojimo na autocesti u punom profilu – rekao je župan Ivan Anušić.

– Danas Grad Osijek slavi svoj 236. rođendan i mislim da nije bilo ljepšeg poklona. Zahvaljujem premijeru što je ustrajao na izgradnji ceste u punom profilu. Osijek je sve bliže svim velikim gradovima u okruženju, Budimpešti, Sarajevu… Zahvaljujem se na ovom predivnom poklonu – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Ovo je povijesni dan za Beli Manastir i Baranju. Ovo je najveći događaj od mirne reintegracije Baranje. Ovo je od velikog značaja za cijelu Baranju, za sve poduzetnike, za gospodarstvo. Zahvaljujem premijeru, županu… Zaista ćemo imati priliku razvijati se kao i ostali dijelovi zemlje… – nizao je Tomislav Rob.

Inače, cijena ovog dijela autoceste neće biti u naplati do početka sljedeće godine.

Foto: OBŽ (screenshot)