29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Podizanjem gradskog stijega sinoć počelo obilježavanje Dana grada Osijeka!

2 min read
Ovim činom obilježava se 2. prosinca 1786., kada su se ujedinile tri najvažnije gradske cjeline – Gornji grad, Donji grad i Tvrđa.

Uz zvuke pjesme “Moj Osijek” zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin u četvrtak je navečer na Trgu Ante Starčevića podignuo gradski stijeg, što je već tradicionalan sadržaj proslave 2. prosinca – Dana grada Osijeka. Ovim činom obilježava se 2. prosinca 1786., kada su se ujedinile tri najvažnije gradske cjeline – Gornji grad, Donji grad i Tvrđa.

– Svim našim sugrađankama i sugrađanima želimo čestitati Dan našega grada. Ovo je i vrijeme kada gledamo unazad godinu dana i zaista se dosta lijepog u gradu dogodilo. Nadam se da će nam tako biti i u godini koja nam slijedi. Sutra je Svečana sjednica Gradskog vijeća na koju će i ove godine doći premijer Andrej Plenković. Vrhunac Dana grada bit će otvorenje osječkog Adventa koji se nakon nekoliko godina vratio u Tvrđu i vjerujem da ćemo ponovno biti Najljepši advent u Hrvatskoj, ali i šire – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Stijeg su na trg donijeli pripadnici Počasne garde Hrvatskog sokola Osječko-baranjske županije, a svečanosti je, između ostalih, nazočila i zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

Uoči svečanosti zamjenici su gradonačelnika uz brojne sugrađane nazočili misnome slavlju uz Dan grada, koje je u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Proslava Dana grada Osijeka počela je jutros kada su zamjenici gradonačelnika Dragan Vulin i Jasenka Crnković uz predsjednika Gradskog vijeća Vladimira Hama položili cvijeće na oltar Gospe Osječke, zaštitnice grada, u crkvi Svetog Križa.

– Došli smo se pokloniti Gospi Osječkoj, zamoliti za zaštitu i u godini koja je pred nama. Donijeli smo buket simboličnih boja – bijelo-plavi. Gospa nas je uvijek čuvala, svakako i u najtežim vremenima Domovinskog rata. Lijepo je u ovim danima pokazati želju za očuvanjem tradicije i smjera – kazao zamjenik gradonačelnika Vulin.

U sklopu obilježavanja Dana grada članovi Udruge Aktivni umirovljenici Osijek tradicionalno su obilježili svoje sportsko-rekreativne turnire, a najuspješnijim ovogodišnjim sportašima umirovljenicima nagrade je uručio zamjenik Vulin.

Tekst i foto: Grad Osijek (screenshot)