5. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradonačelnik Radić na 26. Smotri osječkog Sveučilišta: Osijek je poželjno mjesto za studiranje!

3 min read
Na smotri su se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i ostali zainteresirani upoznali sa studijskim programima na 18 sveučilišnih sastavnica, no prije toga sudionike su pozdravili osječki gradonačelnik Ivan Radić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić te rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u četvrtak je održana 26. Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (UNIOS) s ciljem promoviranja sveučilišnih i stručnih prijediplomskih i integriranih studijskih programa budućim studentima.

Na smotri su se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i ostali zainteresirani upoznali sa studijskim programima na 18 sveučilišnih sastavnica, no prije toga sudionike su pozdravili osječki gradonačelnik Ivan Radić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić te rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

– Studenti igraju važnu ulogu u životu grada Osijeka. Svaki peti stanovnik grada je student. Raznolikost programa i kvaliteta koje nude sve sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, kao i studentski smještaj koji je kao hotel s pet zvjezdica Osijek čine kvalitetnim mjestom za studiranje. Grad Osijek i Sveučilište imaju odličnu suradnju. U Gradu potičemo izvrsnost, pa smo tako za iduću godinu u proračunu osigurali 115.000 eura za najbolje studente. Također, 50 najboljih maturanata, koji većinom postanu studenti Sveučilišta, nagrađujemo s besplatnim vozačkim ispitom. Studenti sudjeluju i u našem programu Asistenti u nastavi za djecu s ADHD-om gdje izdvajamo 170.000 eura. Prvi u Hrvatskoj imamo pilot projekt gradsko poduzetničkih stipendija ,,Najbolje za najbolje” gdje izdvajamo 450 eura mjesečno za studente, a u suradnji s poslodavcima studente nakon završenog fakulteta čeka radno mjesto. Za 2023. u proračunu smo isplanirali i sredstva za studentske kredite, tako da uistinu potičemo studentski život u gradu. To ćemo nastaviti raditi jer želimo da Osijek bude poželjno mjesto za rad, za studiranje i za život – poručio je osječki gradonačelnik Radić.

– Lijepo je danas biti na smotri Sveučilišta gdje se mogu vidjeti veliki iskoraci i u znanstvenom i u obrazovnom smislu, a svakako i u onim mogućnostima koje se nude studentima, od smještajnih do stipendiranja, a koje u zajedništvu čine naši gradovi i općine, kao i Osječko-baranjska županija, kako bismo grad Osijek istakli na ljestvici fakultetskog i sveučilišnog grada. Kao predavač na Fakultetu elektrotehnike i računarstva mogu posvjedočiti brojnim generacijama koje vrlo brzo nađu posao. Pohvaljujem rad rektora u smislu da se naši fakulteti usmjeravaju prema onim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

– Sveučilište u Osijeku je unazad dvije godine utemeljilo tri nova fakulteta, nove studijske programe, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. S druge strane, uz postojeća dva studentska doma, izgradili smo još jedan, najveći u Hrvatskoj, s 800 mjesta. Ukupno našim studentima nudimo 1500 mjesta u studentskim domovima, gdje za 100 eura mjesečno mogu imati smještaj kao u hotelu s četiri zvjezdice. Osijek je zaista poželjno mjesto studiranja te zahvaljujući novim fakultetima i programima konačno imamo tendenciju povećanja broja upisanih brucoša na naše fakultete – rekao je rektor osječkog Sveučilišta Guberac.

Nakon pozdravnih riječi rektora, gradonačelnika i zamjenika župana, svakih deset minuta predstavljali su se fakulteti: Biomedicina i zdravstvo (Medicinski fakultet, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo), Tehničko područje (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Građevinski i arhitektonski fakultet), Biotehničko područje (Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Prehrambeno-tehnološki fakultet), Humanističko i društveno područje (Filozofski fakultet, Katolički bogoslovni fakultet), Društveno područje (Ekonomski fakultet, Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Kineziološki fakultet, Pravni fakultet), Interdisciplinarno i umjetničko područje (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Akademija za umjetnost i kulturu), Prirodno područje (Odjel za biologiju, Odjel za fiziku, Odjel za kemiju, Odjel za matematiku).

Tekst i foto: Grad Osijek (screenshot)