28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OBŽ: Pomoćnici u nastavi i prehrana učenika važan su dio sustava obrazovanja!

4 min read
Riječ je o projektima kojima Osječko-baranjska županija uz korištenje sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te manjim dijelom vlastitih, omogućava rad pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno osigurava sredstva za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva, čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka.

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (16. prosinca 2022. godine) održane su uvodne konferencije dva projekta u obrazovanju, prvo za projekt „Učimo zajedno 6“, a potom i za projekt „Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.“.

Riječ je o projektima kojima Osječko-baranjska županija uz korištenje sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te manjim dijelom vlastitih, omogućava rad pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno osigurava sredstva za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva, čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka.

– Projekti „Učimo zajedno 6“ i „Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.“ su veoma značajni. Prvi se odnosi na angažiranje 162 asistenta u nastavi koji pomažu da bi 168 učenika s teškoćama lakše i kvalitetnije proveli svoje obrazovanje. Učenicima kojima je to potrebno izuzetno je važno da imaju oslonac i čvrstu potporu u svojim asistentima. Projekt je vrijedan 7,3 milijuna kuna od kojih veliki dio dolazi iz europskih i nacionalnih sredstava, a manji dio (360.000 kuna) iz županijskog proračuna – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Za Projekt “Vrijeme je za školski obrok 2022.- 2023.” rekao je da se provodi sedam godina. Njime se dopunjuje projekt besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, uveden 2018. godine zahvaljujući županu Anušiću, a kojim je Osječko-baranjska županija osiguravala prehranu osnovnoškolaca u suradnji s općinama i gradovima. – Koliko je kvalitetan ovaj projekt Osječko-baranjske županije pokazuje se i po tomu što su ga Vlada RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznali te će od 1. siječnja 2023. godine sva djeca u Hrvatskoj imati besplatnu prehranu – naglasio je Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul dodala je da projekt „Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.“ iznosi milijun kuna, obuhvaća 994 učenika u riziku od siromaštva iz 18 osnovnih škola, a njime se potpomagalo projekt besplatne školske kuhinje za sve učenike koji je do sada provodila samo Osječko-baranjska županija.

– Drago mi je da je Vlada RH prepoznala projekt koji OBŽ provodi od 2018. godine te će omogućiti besplatnu prehranu za sve učenike u Hrvatskoj. OBŽ je projekt financirala s oko 13 milijuna kuna godišnje, ovisno o broju učenika, a jedinice lokalne samouprave su dodatno sufinancirale troškove s 5 do 50 posto, pa je ukupna vrijednost projekta bila oko 21 milijun kuna godišnje. Uz navedeni županijski projekt, provodimo i projekte „Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.“ i „Školska shema voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda“, što je ukupno oko 23,5 milijuna kuna na razini naše županije. Vlada je donijela odluku da će se školski obrok financirati na razini 10 kuna čime će se poboljšati nutritivna vrijednost obroka koji će biti bolji i kvalitetniji. U gotovo svim školama kojima je osnivač Županija imamo zadovoljene uvjete za kuhanje, a nadamo se da ćemo sada dobiti suglasnost za dodatno zapošljavanje kuhara. To će rezultirati time da ćemo učenicima moći svakodnevno ponuditi kuhani topli obrok, što je izvrsno i time smo postigli razinu i kvalitetu koju želimo – kazala je pročelnica Glavaš-Kul.

Projekt „Učimo zajedno“ Osječko-baranjska županija provodi od 2014. godine, a obuhvaća sve škole koje za tim imaju potrebu, odnosno svu djecu koja imaju rješenja za pomoćnika u nastavi. – Trenutno je to 168 učenika i 162 pomoćnika u nastavi u 46 osnovnih škola i 8 srednjih škola partnera, no primjetno je da iz godine u godinu raste broj onih kojima je potreban asistent. Naime, neka djeca imaju motoričke poteškoće te im pomoćnik pomaže u njihovu svladavanju, zatim u praćenju nastave pri čemu je izuzetno važna suradnja sa stručnim službama škole, ali i roditeljima kako bi se učenicima omogućilo da budu što prihvaćeniji u razrednoj skupini i da što lakše prevladaju poteškoće s kojima se susreću – kazala je Miranda Glavaš-Kul.

Dodala je kako je Osječko-baranjska županija s početkom ove kalendarske godine povećala fond sati za pomoćnike koji rade s djecom viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima, a od sljedećeg polugodišta cijene rada povećat će se s dosadašnjih 25 kuna po satu na 30 kuna. Osim toga, stav OBŽ je da asistentima pripadaju sva prava prema temeljnom kolektivnom ugovoru, pa od početka dobivaju božićnicu, regres, pravo na godišnji odmor i sve drugo što im sukladno tomu pripada.

Tekst i foto: OBŽ