19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pripremite ‘keš’! ‘Najluđa noć’ bit će i trenutak kada će bankovne usluge biti nedostupne ili ograničene…

2 min read
...kratki prekidi u plaćanju karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći.

Kada ‘krene’ prelazak na euro, u ‘najluđoj noći u godini’, odnosno tijekom vikenda 31. prosinca i 1. siječnja, neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima, javila je Hrvatska narodna banka (HNB), sugerirajući da se građani za ovu priliku opsrkbe s gotovim novcem dostatnim za potrebe.

– Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka. S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca – stoji u priopćenju HNB-a.

Građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama, ali je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja, no o tome će klijenti biti pravodobno informirani. Pa ipak, kratki prekidi u plaćanju karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Pritom podsjećaju da od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Taj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu, ističu iz središnje banke.

Rad poslovnica, internetsko i mobilno bankarstvo u većini bi se banaka trebalo tijekom 2. siječnja vratiti u redovno stanje. O promjenama i prilagodbama u radu poslovnica, internetskog i mobilnog bankarstva, bankomata te korištenju platnih kartica banke će uskoro obavijestiti sve svoje korisnike, navode iz HNB-a.

Hrvatska udruga banka 15. prosinca na svojim je mrežnim stranicama objavila i interaktivnu kartu bankomata na kojima je moguće podići gotov novac u vremenu od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023., podsjećaju.

U tom razdoblju ukinuto je plaćanje naknada za podizanje gotovog novca na svim bankomatima tako da klijenti bilo koje banke mogu podignuti gotov novac bez naknade na bilo kojem bankomatu koji je u funkciji, odnosno na bankomatu koji će biti prikazan na interaktivnoj karti bankomata.

HNB je ovu interaktivnu kartu bankomata prenio na svojoj internetskoj stranici www.hnb.hr, kao i na internetskoj stranici www.euro.hr, odnosno na profilima svojih društvenih mreža.

Naposljetku, građani će u idućem razdoblju moći zatražiti banke za sve informacije o dostupnosti bankovnih i financijskih usluga u poslovnicama, putem kontaktnih centara, na mrežnim stranicama banaka i u okviru aplikacija za internetsko i mobilno bankarstvo, zaključuje se u priopćenju.