29. siječnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki ustavni stručnjak Mato Palić za N1: Odluka VS-a je duboko pogrešna, no postoji rješenje!

1 min read
- To je duboko pogrešno, i sada nema rješenja osim obraćanja Ustavnom sudu svakog oštećenog građana. Postoji i rješenje da Sabor donese zakon koji daje za pravo građanima da vrate preplaćeni novac - dodao je.
mato palić

Osječanin Mato Palić, ustavni stručnjak i profesor na osječkom Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, komentirao je za N1 presudu Vrhovnog suda u slučaju kredita u švicarcima, nazvavši ju neočekivanom božićnicom za banke.

Palić, naime, za N1, kaže kako Vrhovni sud nije donio presudu, nego je dao pravo onima koji su imali kredite u ‘švicarcima’ da vrate zatezne kamate koje su preplatile.

– Ova odluka je suprotna pravu, dovela je do toga da građani neće moći računati na sve ono što su nezakonito platili banci. Radi se o milijardama koje će sada ostati u džepovima banaka – rekao je Mato Palić za N1, dodajući…

– To je duboko pogrešno, i sada nema rješenja osim obraćanja Ustavnom sudu svakog oštećenog građana. Postoji i rješenje da Sabor donese zakon koji daje za pravo građanima da vrate preplaćeni novac – dodao je.

To može, kaže Palić, predložiti bilo koji zastupnik ili čitav klub, ali bi bilo, dodaje, piše N1, najbolje da to učini vladajuća većina.

– Ova odluka Vrhovnog suda je bila jedna neočekivana božićnica bankama – zaključio je Palić.

Foto: FB (screenshot)