19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Đapić na izborima za GČ i MO osvojio 7 mandata: Ja sam gradio u Osijeku, ali Radić gradi više!

4 min read
Đapićeve liste, samostalna i koalicijske, na izborima su bile zastupljene u 10 od 15 jedinica. Đapić kaže kako njihov rezultat, uz koalicijske liste, na razini cijelog grada, kotira oko 8%, a da je to i očekivana i realna snaga, od 8 do 10 posto. Daleko je to iznad rezultata SDP-a i Možemo!.

Politički iskusni ‘lisac’ ocijenio je posljednje izbore u Osijeku sjajnim za razvojnu politiku grada. Jer, gradska vijeća i mjesni odbori, kao prva instanca komunikacije želja, problema i planova građana, sada su ‘u rukama’ u Gradu vladajućih, što, kazat će Anto Đapić, sjajno ‘ide niz dlaku’ ravnomjernom razvoju svih dijelova Osijeka, što zagovaraju gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i Gradsko vijeće Grada Osijeka. Uz to, zadovoljan je i jer je, kaže, ‘potukao’ lijevi centar i parlamentarnu krajnju desnicu.

Naime, na posljednjim Izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u Osijeku, kolosalnu pobjedu odnio je HDZ, pobijedivši u čak 14 od 15 jedinica, no izuzimajući parlamentarne stranke iznimno slabog rezultata, napose SDP-a i Možemo, izniman rezultat postigli su još KL Tomislava Mišetića i NL Ante Đapića. Đapić je u više mjesnih odbora i gradskih četvrti osvojio mandate, ukupno 7. Ilustracije radi, DP je osvojio 8, a SDP i Možemo, zajedno, tek 4.

– Istaknuo bih jednu stvar. Ti su izbori test za političke grupacije, da se vidi koliko one realno postoje. Pokazalo se da mnoge parlamentarne stranke, koje na nacionalnoj razini imaju veći ili manji broj zastupnika, na terenu zapravo i nemaju neku infrastrukturu, što je njihov problem – počeo je Đapić za OsijekExpress.com, nastavljajući…

* tekst se nastavlja ispod fotografija

– Pobjeda HDZ-a je u Osijeku bila očekivana. Oni su ovdje zasigurno najjača stranka, njihov rezultat nije iznenađenje. Ali, ono što je bilo najinteresantnije, jest promatrati kako će proći drugi. Vi imate ovdje Domovinski pokret koji je na izborima za Gradsko vijeće dobio oko 20%, koji su imali jakog kandidata za mjesto gradonačelnika…, a kada uspoređujete sada stranke koje su zastupljene u Vijeću i koje su parlamentarne, s rezultatima koje su ostvarile na ovim izborima, rezultat moje Nezavisne liste je izvanredan. Povlačeći paralelu s desnim spektrom naš je rezultat neusporedivo vrijedniji i snažniji. Mi smo ujedno i dio vladajuće koalicije, a onda je iznimno teško kada idete na izbore odvojeno od najjače stranke. Tako da je naš rezultat izvanredan – nizao je Đapić, naglasivši kako je opozicijskim strankama u pravilu lakše na izborima.

Politički iskusan, Đapić je na koncu zbrajao rezultate HDZ-a s političkim partnerima u Vijeću, a među kojima su i on i Mišetić, zatim SSiB…, iznoseći zaključak kako suradnja nadalje na sljedećim izborima može osigurati laku pobjedu.

Đapićeve liste, samostalna i koalicijske, na izborima su bile zastupljene u 10 od 15 jedinica. Đapić kaže kako njihov rezultat, uz koalicijske liste, na razini cijelog grada, kotira oko 8%, a da je to i očekivana i realna snaga, od 8 do 10 posto. Daleko je to iznad rezultata SDP-a i Možemo!.

Čelnica potonje političke platforme za OsijekExpress.com je kazala kako nije posao stranaka animiranje birača, dočim Đapić misli upravo suprotno.

– Svatko će tražiti svoje razloge da bi objasnio loš rezultat kakav imaju oni. I Most i Suverenisti su potopljeni na ovim izborima. Govori se da oni mogu dobiti glasove jedino kada je opća kampanja pa s nacionalne razine pokupe refleksije, što Most i Možemo mogu, ali Suverenisti ni to. Za nas koji se borimo za politički prostor, moja Nezavisna lista ili stranka Desno predsjednika Vedrana Novokmeta, iz ovih izbora imaju jasan pokazatelj potrebe slaganja i osnaživanja političke strukture, ali i da već sada možemo potpuno ravnopravno sudjelovati s desnim političkim spektrom na izborima. Bili smo potpuno ravnopravni i sa koalicijom lijevog spektra, s HNS-om, HSU-om i HSS-om. Uz HDZ i Mišetića mi imamo potpuno pravo biti zadovoljni – kazao je Đapić, naglasivši kako se ne slaže s tvrdnjom kako nije posao stranaka animirati glasače, već upravo suprotno.

Dodao je Đapić kako stranke nastaju i nestaju, kako ‘poginu’ bez političkog rada, sadržaja i planova, s populističkim ‘mantrama’.

Rezultat ovih izbora Đapić smatra odličnim za Osijek. Razgovarao je i s gradonačelnikom, dodaje, ‘stisnuo ruku’ za buduću suradnju. Nigdje, veli, nije toliko radna atmosfera u Hrvatskoj kao što je sada u Osijeku.

– U Gradu Osijeku se radi i gradi jako puno. Kad sam ja bio gradonačelnik, Osijek je bio veliko gradilište, a sada je veće. Moram to priznati, a to je nama drago, jer i mi smo dio tog projekta kroz podršku u Vijeću. Gradonačelnik je mlad, ali sjajno prepoznaje potrebu suradnje, a za grad nije moglo ispasti bolje na ovim izborima već da se kapilarno surađuje iz odbora i četvrti prema pročelnicima i Gradu da bi se mogli ostavarivati projekti od važnosti svakog dijela grada, da se grad ravnomjerno razvija, a ne ‘šminka’ samo centar – kazao je Đapić, navodeći i projekte koji su u tijeku i koji vode povezivanju gradskih cjelina.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)