28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Evo idejnog rješenja za obrambeni prostor Tvrđe! Ovako bi mogle izgledati zidine i novi sadržaji…

2 min read
- Na natječaj, koji je trajao od 6. listopada '22. god. do roka za predaju natječajnih radova 7. prosinca '22. godine zaprimljena su tri rada - navodi se...

Rezultate natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe na mrežnim stranicama objavilo je jučer Društvo arhitekata Osijeka. Naime, dobili smo rješenje kako bi Tvrđa mogla izgledati, na koji način bi mogli biti rekonstruirani njezini dijelovi, odnosno zidine, a i koji bi sadržaji mogli pronaći svoje mjesto u okviru projekta.

Agencija za obnovu osječke Tvrđe i Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku objavili su rezultate prethodno raspisanog natječaja, svrhe i cilja kroz prijedloge natječajnih rješenja (anketni dio), odnosno kroz realizaciju prvonagrađenog rada (projektni dio) oživiti prostor oko Tvrđe, integrirati ga planiranim sadržajima i namjenama u gradski život (do sada se to uglavnom događalo spontano kroz postavu sajamskih šatora, privremenih ugostiteljskih sadržaja i sl.), stoji, među ostalim, u njihovoj objavi.

Bilo je potrebno predložiti rješenje prometa u mirovanju, zadržati postojeće drvorede uz Europsku aveniju i što više postojećeg zelenila, prostor oko Tvrđe obogatiti hortikulturnim uređenjem i eventualnim arhitektonskim/urbanim intervencijama u parteru, kako bi Tvrđa postala privlačnija svojim građanima i kako bi se dostojno predstavila posjetiteljima Osijeka.

– Ovim Natječajem želi se dobiti cjeloviti koncept obodnog uređenja koji bi trebao pokazati/prikazati povijesnu, prostornu, društvenu i simboličku slojevitost Tvrđe u dijalogu s današnjim vremenom.
Prvonagrađeno rješenje u svom projektnom dijelu poslužit će kao podloga za izradu daljnje potrebne projektnotehničke dokumentacije za izgradnju i uređenje lokacije obrambenog prostora osječke Tvrđe, dok će anketni dio rješenja prvonagrađenog rada poslužiti kao podloga za daljnje promišljanje tog prostora, uključivo i moguću izradu izmjena i dopuna planske dokumentacije te donošenja novog akta o zaštiti perivoja (ili reviziji postojećeg) – stoji u objavi.

– Na natječaj, koji je trajao od 6. listopada ’22. god. do roka za predaju natječajnih radova 7. prosinca ’22. godine zaprimljena su tri rada – navodi se…

A ocjenjivački sud u kojem su bili redom stručnjaci, arhitekti i povijesničari – Željko Andraši, kao predsjednik, uz njega Nataša Bošnjak, Sanja Scitovski, Ranko Radunović, Željka Jurković, Ivana Haničar Buljan i Kruno Miličević, uz zamjenike Valeriju Vuković Kondža, i Ratka Vučetića, tajnicu Danijelu Lovoković, kao i tehničku komisiju…, odlučio je ovako…

1. Nagrada u neto iznosu 128.000,00 kn dodijeljena je RADU POD ŠIFROM „02“
AUTORI: AG PLANUM d.o.o. Zagreb
Marko Cvjetko, Zagreb
Miron Hržina, Zagreb
Ivica Krešić, Zagreb
Dunja Sloković, Pazin
Elena Tikvić, Zagreb

Njihovo rješenje pogledajte na linku – PLAKATI.

2. Nagrada u neto iznosu 80.000,00 kn dodijeljena je RADU POD ŠIFROM „03“
AUTORI: Tanja Goleš, Zagreb
Antonija Milovac, Zagreb

3. Nagrada u neto iznosu 48.000,00kn dodijeljena je RADU POD ŠIFROM „01“
AUTORI: Ian Kruezi, Zagreb
Magdalena Runje, Osijek
Ana Vračević, Trnava

Foto: Društvo arhitekata Osijek (screenshot)