30. siječnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa u Hrvatskoj! Raste broje! Najveća stopa i u jednoj slavonskoj županiji!

1 min read
- Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

– U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 18. prosinac 2022. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 716 prijava oboljelih od gripe, od čega su 490 prijave zaprimljene u 50. tjednu 2022. godine – javlja HZJZ i dodaje…

– Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

– Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U ukupno subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1. U 50. tjednu u subtipiziranim uzorcima zastupljen je virus gripa A/H1N1.

– Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A… – zaključuju.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other