25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Pravni fakultet u Osijeku proslavio 47. rođendan

3 min read
Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je u gotovo pet desetljeća na ovom  fakultetu diplomiralo 10.000 studenata, što dovoljno govori o njegovoj važnosti i veličini.

Povodom 47. obljetnice osnutka danas (22. prosinca 2022. godine) održana je Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta Osijek, jedne od prvih članica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, fakulteta s nekoliko tisuća diplomiranih studenata.

Počeci djelovanja ove visokoškolske znanstvene ustanove sežu od 70-ih godina prošlog stoljeća kada je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku pokrenut zaseban pravni studij, a potom je nastao zaseban fakultet. Pravni fakultet Osijek sustavno se razvijao i prilagođavao potrebama tržišta rada, između ostalog, od 1981. godine pokrenut je Doktorski studij, akademske 2017./2018. godine Preddiplomski sveučilišni studij Socijalni rad, a od 2020./2021. i Diplomski sveučilišni studij Socijalni rad. Danas na Pravnom fakultetu djeluje 11 katedri. 

O radu Pravnog fakulteta Osijek na sjednici je govorio dekan izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, a uz članove Fakultetskog vijeća svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac i drugi uzvanici.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je djelatnicima Pravnog fakulteta u Osijeku na čelu s dekanom na predanom radu u prethodnom razdoblju.

– Ova lijepa obljetnica prilika je za prisjetiti se rasta i razvoja fakulteta u posljednjih 47 godina tijekom kojih su se iskazali svojim studijskim programima, ali i znanstvenim radom. Želim im puno uspjeha i u budućem radu, osobito s njihovim najvrjednijim proizvodom, a to su studenti, od kojih će, uvjeren sam, stvoriti kvalitetan kadar koji će doprinijeti razvoju Slavonije, ali i čitave Hrvatske – kazao je Miletić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je u gotovo pet desetljeća na ovom  fakultetu diplomiralo 10.000 studenata, što dovoljno govori o njegovoj važnosti i veličini.

– Od dislociranog studija prije 47 godina, danas je to fakultet koji upisuje 400 studenata godišnje, a velika su i važna sastavnica osječkog Sveučilišta, pa tako i grada Osijeka. Obrazovati mlade generacije izuzetno je izazovno i odgovorno, i ja im se na tome zahvaljujem te im želim da slijede svoju viziju. Uvjeren sam da će u godinama pred nama, Uprava Fakulteta ispuniti sve zacrtane ciljeve. Grad Osijek ima odličnu suradnju s Pravnim fakultetom i siguran sam da će se ta suradnja nastaviti na dobrobit svih građanki i građana Grada Osijeka – rekao je Radić.

Dekan Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević istaknuo je kako je Pravni fakultet u Osijeku, od osnutka 1975. godine obrazovao je naraštaje vrsnih pravnika koji danas obavljaju najodgovornije dužnosti u pravosuđu, državnoj upravi, kao saborski zastupnici, ministri i državni tajnici. 

-Posebno sam ponosan što je Pravni fakultet Osijek prošao postupak vanjskog vrednovanja reakreditacije i što smo dobili bezuvjetnu dopusnicu ministra za obavljanje znanstveno nastavnih aktivnosti. Dobili smo predstavnike i u Državnoodvjetničkom vijeću i Državno sudbenom vijeću, što je dokaz kvalitete i prepoznatljivosti fakulteta i nastavnika – kazao je dekan Petrašević.

Dodao je kako na fakultetu trenutačno studira 2000 studenata te da fakultet izvodi tri temeljna studijska programa, jedan trogodišnji stručni upravni studij te Studij Socijalnog rada. Studenti mogu nastaviti svoje obrazovanje i na dva poslijediplomska stručna studija te na Doktorskom studiju prava.

– Pravni fakultet je jedna od najstarijih sastavnica osječkog Sveučilišta, a u ovim turbulentnim vremenima, tranzicije Europske unije, izuzetno je važno obrazovati dobre pravnike. U narodu se često kaže da pravo i pravda nisu isto, ali duboko sam uvjeren da profesori Pravnog fakulteta, ne samo našeg u Osijeku, već svi, nastoje da ta razlika bude što manja – napomenuo je rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac.

Tekst i foto: OBŽ