2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Studentima državno subvencioniranje smještaja kod privatnika! Ne i za Osijek! Jer, Osijek ima kapacitete!

2 min read
Razumjevanja radi, ovdje se radi o subvencioniranju smještaja onim studentima koji su ostvarili mogućnost smještaja u domovima, a u kojima nema mjesta. Tu Osijek nema problem. Jer, Osijek ima kapacitete i Ured Osijek nije uzeo u obzir.

– Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji se unatoč ispunjenim uvjetima nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje – javljaju iz Ureda. nastavljajući…

– Temeljem Odluka o subvencioniranju troškova stanovanja studenata kod privatnih stanodavaca, subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje uslijed nedostatka smještajnih kapaciteta.

– Subvencionirat će se troškovi stanovanja navedenih studenata u jednokratnom iznosu od 1.875,00 kuna po studentu za 2.206 redovnih studenata, a za tu namjenu predviđena su sredstva u iznosu od 4,136 milijuna kn.

– U tu svrhu sklopit će se sporazumi sa četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru. U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

– S obzirom kako je određeni broj studenata uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, smješten u privatnom smještaju čije cijene su također rasle, kao i cijene režijskih troškova što bitno utječe na standard i budžet studenata i njihovih obitelji ova mjera predstavlja izravan utjecaj na zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji.

– Sporazumi s partnerima sklapaju se 22. prosinca 2022., a dok se isplate studentima očekuju tijekom prvog tromjesečja 2023. godine – zaključuju u objavi.

Razumjevanja radi, ovdje se radi o subvencioniranju smještaja onim studentima koji su ostvarili mogućnost smještaja u domovima, a u kojima nema mjesta. Tu Osijek nema problem. Jer, Osijek ima kapacitete i Ured Osijek nije uzeo u obzir.

Foto: Grad Osijek (screenshot, arhiva, ilustracija)