29. siječnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Psi i blagdani: Što ne smiju jesti nikako? Što im ne smijete ponuditi ‘ispod stola’?

2 min read
Lijepo je 'ispod stola' dati svom psu božićnu poslasticu, no neke reakcije na naše namirnice mogu biti negativne.

Prvo i osnovno. Nitko od nas u redakciji nije veterinar. Ovo je dobro pročitati i znati, ali potpunu i valjanu informaciju može vam dati samo stručnjak, veterinar.

Sjedite za stolom, priča se, zabavlja, jede…, a ćuko gleda i čeka. I onda se ‘smilujete’ i bacite mu nešto od onoga što grickate… Ali… Lijepo je ‘ispod stola’ dati svom psu božićnu poslasticu, no neke reakcije na naše namirnice mogu biti negativne. Dogs Trust piše o hrani koju pas smije, a koju ne smije jesti, prenosi Večernji list.

Sigurna hrana su mrkva, pastrnjak, slatki krumpir ili paprika, bez obzira na pripremu i obradu, zatim jabuke, kruške ili dinje, bilo sirove ili smrznute, ali bez koštica ili kore dinje, potom kuhana puretina, piletina ili losos, ali u malim količinama i bez kosti i kože, a sigurni su i maslac od kikirikija ili smrznuta banana.

Nesigurna hrana su bogata, masna hrana, pečeno meso, kobasice, umak ili bilo što s vrhnjem može uzrokovati želučane tegobe, svakako i mesne kosti, pureći bataci, svakako kosti koje se mogu raspucati ili uzrokovati gastrointestinalne probleme. Tu pripadaju još povrće poput luka, poriluka, ljutike i voća poput grožđa, grožđica. Nisu sigurni ni čips, ni krekeri, masni i slani. A svakako ni alkohol, kuhano vino i topla čokolada.

Ako vaš pas slučajno proguta nešto od sljedećeg, odlazak veterinaru je obavezan, piše Večernji i nabraja: čokolada, grožđe, grožđice, orasi makadamije, alkohol, božićni puding, kolači, pite od mljevenog mesa, božikovina i imela, luk, poriluk, češnjak, ljutika, vlasac.

Foto: Pixabay (ilustracija)