29. siječnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO Hrvatski matematičar pokazao: Evo kako u glavi kune s lakoćom preračunati u eure!

1 min read
Potrebno je, naime, iznos u kunama podijeliti s 10, a potom dobivenom rezultati pribrojiti trećinu dobivenog iznosa. I eto 'cifre' u eurima.

HNB je izradio kalkulator za ovakve prilike, platio da ‘suhog zlata’, izradila su ga i djeca izvjesne škole, za nikakve novce. Pred nama je uvođenje eura. I koliko god su kalkulatori ‘dobra fora’, potrebno je nekada biti brz i ne komplicirati s aplikacijama i uređajima.

Toni Milun, najpoznatiji hrvatski matematičar, objasnio je u video zapisu na Youtube kanalu kako bez kalkulatora preračunati kune u eure. Nije to sasvim precizna metoda, ali stvar je ‘nijansi’, kazuje Milun, po prilici, u video zapisu.

Potrebno je, naime, iznos u kunama podijeliti s 10, a potom dobivenom rezultati pribrojiti trećinu dobivenog iznosa. I eto ‘cifre’ u eurima.

Prikazao je to na primjeru iznosa od 180 kuna, gdje je rezultat dijeljenja 18, a trećina tog iznosa 6. Zbrajanjem tih dvaju vrijednosti dobije se 24, dočim je po fiksnom tečaju konverzije od 7.53450 kuna za 1 euro, taj iznos zapravo 23,89. Jako blizu.

Pogledajte video…

Foto: Youtube (screenshot)