8. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ravnateljstvo CZ-a pozvalo građane da prijave ilegalne preprodavače pirotehnike

2 min read
Policija posebno napominje da se dopuštena pirotehnička sredstva kupuju samo od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a.

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Turkalj pozvao je u petak građane da prijave ilegalne preprodavače pirotehnike, nakon što je 9-godišnjem dječaku u srijedu eksplodirala petarda u ruci pri čemu je teško ozlijeđen i ostao bez četiri prsta.

”Ukoliko građani znaju za ilegalnu preprodaju pirotehnike, mogu nam anonimno dojaviti svoja saznanja koja će potom provjeriti policija i inspekcija proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari Ravnateljstva civilne zaštite”, kazao je  ravnatelj Nikola Turkalj u razgovoru za RTL Danas.

Subspecijalist dječje intenzivne medicine KBC-a Zagreb Filip Rubić kazao je za RTL Danas da je devetogodišnji dječak u stabilnom stanju nakon operacije. Policija  utvrđuje sve činjenice vezane za dječakovo ozljeđivanje.

U povodu započete akcije „Mir i dobro“, policija je ovog tjedna upozorila u više navrata da posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece.

Voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma naglasio je da pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

”Petarde nisu igračke stoga savjetujemo roditeljima da budu odgovorni i da ne poklanjanju djeci nešto od čega bi mogli stradati, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za pirotehnička sredstva i da se suzdrže od uporabe pirotehnike”, rekao je Tišma.

U zagrebačkoj policiji ističu da je od 15. prosinca do 1. siječnja, sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja dozvoljena nabava nekih pirotehničkih sredstava, dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja 2023. godine.

Policija posebno napominje da se dopuštena pirotehnička sredstva kupuju samo od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a.                                                                         

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)