27. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Što će se u ponoć dogoditi na granicama? U Duboševici, Donjem Miholjcu i Baranjskom Petrovom Selu?

2 min read

Na granicama sa Srbijom i BiH – ništa. Tu se neće dogoditi ništa novo, jer ‘šengenski prostor’ smo otprije dobro utvrdili. U protivnom u njega ne bi smo ni bili primljeni. Ali, na granicama sa Mađarskom i Slovenijom itekako nas večeras u ponoć čekaju promjene.

Osječko-baranjska županija ima tri granična prijelaza koja će zahtjevati večeras promjene. To su Duboševica, Baranjsko Petrovo Selo i Donji Miholjac. Na sva tri granična prijelaza s druge strane je Mađarska. To su one granice na kojima smo nekada satima, prije više godina, čekali u kolonama, s ‘parstomaraka’ u džepu, čekajući prijelaz i odlazak do tržnica u Harkanju, Šiklošu…

To je sada prošlost, a od večeras prošlost postaju i same granice u obliku u kakvom ih poznajemo…

Šef MUP-a, ministar Davor Božinović otkrio je i što će biti s vanjskim granicama Hrvatske u ponoć, piše N1, dodajući kako je sve spremno, kako je riječ o simboličnom događaju, ali velike važnosti.

– U ponoć će se na svim graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj odviti dizanje rampi i paljenje zelenih svjetala na semaforu. Time će se označiti sloboda kretanja i sloboda prelaska granica Slovenije i Mađarske – rekao je Božinović.

Kućice će ostati. Njih trebamo za neke, ne daj Bože, pandemije. Ali, ako i dođe do njihove kratkoročne upotrebe u nekoj budućnosti, o tome se države međusobno obavještavaju i izvješćuju javnost na vrijeme.

U Duboševicu večeras ide Ladislav Bece ispred PU OBŽ. Načelnik će ondje biti kada se dignu rampe i policija zaključi graničnu kontrolu.

A u podne 1.1.’23. na isti granični prijelaz doći će i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments