28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dvije kovanice slične euru! Pogodne su za prevare! Pripazite!

1 min read
Upozorenja stižu i iz drugih europskih zemalja koje su se već osvjedočile prevarantima koji 'uvaljuju' slične kovanice drugih zemalja.

Podvala sličnih kovanica postala je najnovija u nizu prevara od trenutka uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Hrvatskoj. Upozorenja stižu i iz drugih europskih zemalja koje su se već osvjedočile prevarantima koji ‘uvaljuju’ slične kovanice drugih zemalja.

Kovanice od jedne turske lire vrlo je slična jednom euru, no svakako je velika razlika u vrijednosti, jer jedna turska lira tek je 0,05 eura. Sličnost s kovanicom od dva eura ima i tajlandski baht. Dimenzije su jednake, isti je obrub, ali opet, vrijednost je stravično manja, tek oko 0,02 eura, piše Index.

Uslijed toga, ali i druog niza izazova u prepoznavanju pravih eura, HNB je objavio upute provjere novčanica i kovanica. Promotrite li zajedničku stranu kovanica eura, jednaka je za sve države. Na njoj je apoen, 12 zvijezda i zemljovid Europe. Na kovanicama do ’07. godine dizajn zajedničke strane prikazuje države članice prije proširenja iz ’04. godine. Od ’07. godine prikazan je cjelovit zemljovid.

Također, eurokovanicama se autentičnost može provjeriti magnetom, gdje treba znati da unutarnji dio pravih kovanica, apoena od 1 i 2 eura ima slaba magnetna svojstva. Vanjski dio kovanice ne posjeduje magnetna svojstva. Apoeni od 10, 20 i 50 centa ne posjeduju magnetna svojstva, a apoeni od 1, 2 i 5 centa imaju jaka magnetna svojstva.

Detalje i fotografije možete pronaći OVDJE i OVDJE.

Foto: Pixabay (ilustracija)