19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nepravomoćne presude Moldavcima: Kazne zatvora, plaćanja troškova… Ostaju u pritvoru!

4 min read
- Dodajemo i da je 6. listopada 2022., došlo do prekida pregovora sa drugookrivljenikom (1998.) o uvjetima priznavanja krivnje i sankciji jer on nije prihvatio uvjete koje mu je ponudilo ovo državno odvjetništvo. 

– Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 1. prosinca 2022., zaprimilo osuđujuću presudu na temelju sporazuma stranaka Općinskog suda u Vinkovcima u odnosu na prvookrivljenika i trećeokrivljenika, koja je pravomoćna 17. prosinca 2022., povodom optužnice ovog državnog odvjetništva podignute 27. travnja 2022. protiv trojice državljana Moldavije (1999., 1998. i 1987.), zbog počinjenog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravaka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije i potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. KZ/11 – javlja DORH i nastavlja…

– Presudom Općinskog suda u Vinkovcima prvookrivljeniku je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, a potom mu je, na temelju čl. 57. st. 1., 2. i 5. KZ-a, izrečena djelomična uvjetna osuda na način da se od izrečene kazne zatvora izvršava jedna godina i dva mjeseca zatvora, dok se preostali dio izrečene kazne od jedne godine i devet mjeseci neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo. Istom je presudom trećeokrivljeniku izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, a potom mu je, na temelju čl. 57. st. 1., 2. i 5. KZ-a, izrečena djelomična uvjetna osuda na način da se od izrečene kazne zatvora izvršava jedna godina i tri mjeseca zatvora, dok se preostali dio izrečene kazne od jedne godine i osam mjeseci neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

– Presudom je okrivljenicima, na temelju čl. 40. st. 2. i 5. i čl. 42. KZ-a, izrečena sporedna novčana kazna u visini od trideset prosječnih dnevnih iznosa svakome. Okrivljenicima je presudom naloženo plaćanje troškova kaznenog postupka, kako u paušalnom iznosu tako i troškova njihovih branitelja po službenoj dužnosti.

– Općinski sud u Vinkovcima je rješenjem produljio istražni zatvor protiv prvookrivljenika i trećeokrivljenika do pravomoćnosti presude, odnosno do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. t. 1. ZKP-a).   

– Dodajemo i da je 6. listopada 2022., došlo do prekida pregovora sa drugookrivljenikom (1998.) o uvjetima priznavanja krivnje i sankciji jer on nije prihvatio uvjete koje mu je ponudilo ovo državno odvjetništvo. 

– Podsjetimo, prvookrivljenik i trećeokrivljenik su oglašeni krivima da su počinili navedeno kazneno djelo 4. veljače 2022., oko 03:20 sati, u blizini Vrbanje, na državnoj cesti D537, u cilju da se okoriste i omoguće kretanje kroz Republiku Hrvatsku stranim državljanima bez valjanih osobnih dokumenata za prelazak državne granice, a za koje su znali da su mimo graničnog prijelaza ušli u Republiku Hrvatsku – zaključuje se.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Inače, u travanjskom priopćenju stajalo je ovo…

PRIOPĆENJE

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Vinkovcima optužnicu protiv trojice državljana Republike Moldove (1999., 1998. i 1987.) zbog počinjenog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravaka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije i potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. KZ/11 i protiv drugookrivljenika zbog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. i 2. KZ/11.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 4. veljače 2022., oko 3:20 sati, u blizini Vrbanje, na državnoj cesti D537, postupili u cilju da se okoriste i omoguće kretanje kroz Republiku Hrvatsku stranim državljanima, bez valjanih osobnih dokumenata za prelazak državne granice, a za koje su znali da su mimo graničnog prijelaza ušli u Republiku Hrvatsku. 

Prema prethodnom dogovoru prvookrivljenika s nepoznatim muškarcem iz Republike Austrije i prema uputama koje je dobio od njega, prvookrivljenika se tereti da je angažirao drugookrivljenika, koji je u osobni automobil kojim je upravljao primio više državljana Indije, i trećeokrivljenika, koji je, također, u osobni automobil kojim je upravljao primio više državljana Indije. U vozilima kojima su upravljali i koja su registrirana za prijevoz sedam i pet osoba spustili su sjedala i tako napravili tovarni prostor kako bi mogli prevesti više državljana Indije. Po obavljenom prijevozu prvookrivljenik je trebao dobiti neutvrđeni novčani iznos, dok su drugookrivljenik i trećeokrivljenik trebali dobiti 1500 eura, ali su ih tijekom vožnje zaustavili policijski službenici.

Trećeokrivljenika su zaustavili policijski službenici, dok je drugookrivljenik prilikom zaustavljanja, kako bi spriječio policijske službenike u obavljanju službene radnje, primijenio silu odnosno, prvo je vozilom, kojim je upravljao, prešao u prometnu traku kojom se kretalo službeno policijsko vozilo te udario u njegovu desnu stranu nakon čega se zaustavio i krenuo unazad. Tereti ga se da je potom naglo ubrzavajući krenuo prema policijskom službeniku koji je hodao prema njemu i izdavao mu naredbu da stane, a potom i ispalio dva hica upozorenja prema njegovom prednjem desnom pneumatiku. Drugookrivljenik je i nadalje nastavio vožnju prema službeniku koji je, radi izbjegavanja naleta vozila na sebe, naglo odskočio iza zaustavljenog policijskog vozila, dok je drugookrivljenik sišao s ceste i nastavio vožnju travnatom površinom do šume te zaustavio svoje vozilo i potom pobjegao u šumu. Prvookrivljenik se, koji ih je čekao na obližnjoj benzinskoj postaji, neopaženo vratio u Vinkovce. 

U optužnici je predloženo da se okrivljenicima produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a).